Nog altijd onrust rondom drafbaan Groningen: Juridische procedure in gang gezet

Nog altijd onrust rondom drafbaan Groningen: Juridische procedure in gang gezet

draver drafsport KHRV
Archieffoto

Nadat begin september bekend werd dat de drafbaan in Groningen gaat verdwijnen, leek de rust wedergekeerd. Maar niets blijkt minder waar. Het bestuur van de KHRV (Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging Groningen) start een juridische procedure tegen het ontruimingsbevel dat de gemeente Groningen de vereniging oplegde.

Dat ontruimingsbevel zou ingaan per 4 januari 2021.

Argumenten

Door uitspraak van de rechter hoopt de vereniging minimaal één volledig seizoen te kunnen blijven koersen onder dezelfde voorwaarden als vastgelegd in het thans geldende huurcontract.

De KHRV heeft verschillende argumenten om een jurdische procedure te starten tegen de gemeente:

50% niet mogelijk

De gemeente heeft de KHRV, conform gemeentelijk ‘staand beleid’, toegezegd dat er nog paarden draverijen georganiseerd mogen worden tot en met uiterlijk 12 juni 2021. Dat lijkt een toezegging van 5 maanden. Toch ziet de vereniging dat anders. Sinds jaar en dag kan er tot en met half maart niet gekoerst worden in het Stadspark. Er is namelijk geen verlichting en bij vorst is het niet mogelijk om te strooien. Tijdens 50% van de aangeboden maanden zijn koersen dus niet mogelijk.

Financiële bijdrage

Daarnaast heeft de gemeente bekend gemaakt dat de KHRV in 2021 geen huur hoeft te betalen. Dit lijkt een hoffelijk gebaar. Echter staat daar tegenover dat de financiële bijdrage die sinds jaar en dag wordt betaald door de gemeente om de baan te kunnen onderhouden, wordt stopgezet. En laat die financiële bijdrage nou net een veelvoud van de huurprijs zijn. Een onaangename verrassing dus.

Sweepstakes

Verder heeft de KHRV een nadrukkelijk verzoek neergelegd bij de gemeente om de Sweepstakes nog wel te mogen verrijden. Sweepstakes is hét sportieve hoogtepunt van het jaar. Het landelijk koersprogramma is een van de externe invloeden waardoor Sweepstakes enkel eind juni of in juli 2021 verreden kunnen worden.

De gemeente heeft echter meteen laten weten hierin de KHRV niet tegemoet te willen komen. Men wenst onder geen beding af te willen wijken van het voornemen om precies begin juni 2021 de werkzaamheden op de drafbaan te gaan opstarten.

De vereniging vindt dit zeer opmerkelijk, aangezien de uitwerking van de benodigde investeringen, de bijbehorende businesscase en het gewenste exploitatiemodel eind maart 2021 pas wordt besproken in de gemeenteraad. Van goedkeuring is dus nog geen enkele sprake. Toch lijkt de gemeente de planning van alle werkzaamheden aan de drafbaan al rond te hebben.

Waardig afscheid

Na circa 134 jaar uit de Stad en na 98 jaar uit het Stadspark lijkt de drafsport te verdwijnen. Daarmee eigent de KHRV zich het recht toe om in alle waardigheid en met een zo optimaal mogelijk gevoel afscheid te kunnen nemen.

 

Bron: KHRV

Foto: Archieffoto

Reacties