Noëlle van der Velde: “Ze is een beetje gek, maar heeft wel...

Noëlle van der Velde: “Ze is een beetje gek, maar heeft wel kwaliteit”

Noelle van der Velde - Zamora CHIO Rotterdam 2018 © DigiShots

Springamazone Noëlle van der Velde komt dit weekend met vijf paarden aan de start op het internationale concours in Lier. Hoefslag spreekt haar vlak voordat ze de ring in gaat met Ibrahim BS (v. Glasgow vh Merelsnest).

“Het gaat tot nu toe erg goed”, vertelt ze over de afgelopen dagen. “Met Zamora (v. Quasimodo Z) heb ik nu dubbel nul gereden in het 1.45m, ze sprong heel erg goed. Haricot Verts (v. Nabab de Reve) heeft deze week twee keer foutloos gereden in het 1.40m, ook zij sprong echt heel fijn. Met haar rijd ik vanavond de finale in dezelfde klasse”. Naast de wat meer ervaren paarden heeft de amazone nog drie jongere paarden mee, waaronder de zevenjarige Ibrahim BS. “Hij heeft nog weinig ervaring dus is puur mee om te leren. Tot nu toe doet hij hele goede dingen, dus ik ben erg tevreden over hem”.

Fijne paarden

Gister startte Van der Velde in het 1.20m met Granella di Nocciola (v. Glasgow vh Merelsnest) en Guinot di Nocciola (v. Vigo D’arsouilles). Beide paarden rijdt ze voor stal Hazelaar. “Normaal springen ze in het 1.30m, maar het was de eerste keer weer dat ze binnen moesten rijden, dus ik besloot ze iets lager te starten zodat ze een beetje konden wennen. Guinot had een foutje en de Granella werd tweede, dus ook daar ben ik heel tevreden over. Het zijn beide hele fijne dieren om mee te hebben”.

De amazone rijdt de zestienjarige Zamora al vanaf dat de merrie vier was. “Zij gaat het langst mee van het stel”, lacht Van der Velde. “Het is een paard waar ik altijd op kan rekenen. Ik mis haar dan ook echt als ik haar een keer niet mee heb, het is wel echt de favoriet. Daarnaast is het gewoon een safe paard om mee te nemen”.

Beetje gek

Afgelopen maart is Van der Velde begonnen met het werken op Hoeve de Hazelaar, waar ze ook Haricots Vert voor uitbrengt. “Dat paard is een beetje gek, maar ze heeft wel veel kwaliteiten”, grinnikt ze. “Het is echt een paard met de potentie voor het hogere werk, maar ze heeft een beetje een apart karakter. Toch maakt het niet uit wat voor of hoe hoog je een hindernis opzet. Als je haar erop af stuurt gaat ze er ook overheen. Ze heeft nog weinig ervaring maar ze komt heel simpel de 1.45m-rondes door. Ik denk dat dit een goed paard wordt in de toekomst”.

Ervaring

“Ik merkte in het begin wel dat de paarden wat minder weg waren geweest”, vertelt ze over de corona-stop. “Voor sommige paarden is het goed dat ze elke week op concours gaan, dat stukje ervaring ontbrak een beetje toen we net weer waren begonnen. Maar nu merk ik daar niks meer van. Twee weken terug zijn we nog naar Oplagbbeek geweest, daarna hebben ze een weekje rust gehad en toen zijn we hierheen gekomen.

Vanavond komt ze aan de start met Haricot Verts in de 1.40m-finale. “Ik schat mijn kansen niet in dat we gaan winnen, maar ik hoop wel dat we dubbel nul gaan halen. Hij is pas acht en er zal waarschijnlijk een moeilijke proef staan, maar ik verwacht dat het wel goed komt. We gaan het zien”.

Toekomst

Van der Velde geeft aan dat er nog niks op de planning staat voor de komende tijd. “Het is afwachten hoe het nu gaat lopen met de coronamaatregelen. Tuurlijk is het jammer, maar iedereen heeft ermee te maken”. Over de toekomst vertelt ze: “Wat ik nu doe, vind ik leuk. Ik kan elke week op internationaal concours wat gewoon ontzettend leuk is.  Werken in de paarden is super, maar ik heb niet echt een bepaald niveau als doel gesteld. Ik ben tevreden over hoe het nu is, maar ik wil mezelf altijd blijven verbeteren”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Reacties