NK-ticket voor For Romance-dochter Mila Lena

NK-ticket voor For Romance-dochter Mila Lena

0 167
Foto: Remco Veurink

In Brummen werd op 14 juli de tweede stamboekkeuring van de Regio Gelderland gehouden. De dressuurmerries werden beoordeeld door Bart Bax en Marian Dorresteijn. Er zijn 25 merries beoordeeld waarvan één niet is verhoogd en één is afgewezen.

23 merries werden opgenomen in het stamboek, waarvan er vier het sterpredicaat verdienden en tien voorlopig keur zijn. Van de negen die voor graadverhoging zijn aangeboden, ontvingen er zeven het elitepredicaat.

Met name bij de elitemerries was er dus een brede top die al goed getest was of een sportpredicaat had. “We hebben één merrie geselecteerd voor het NK. Ze viel op door haar royale model en opwaartse manier van lopen. We hoefden niet lang na te denken over haar afvaardiging”, vertelt Bart Bax.

Mila-Lena

Bart doelt hiermee op de uitschieter van de dag: de modern gelijnde Mila-Lena (v. For Romance). Mila-Lena is een elegante merrie die veel jeugd uitstraalt. Het fokproduct van E.R. Santman uit Bronkhorst wist dan ook de prachtige score van 85 punten te krijgen voor haar functionele exterieur. Marian Dorresteijn: “Deze merrie beschikt over een sterke bovenlijn en een goede schoft-schouderpartij. De stap is zuiver, in draf schakelt ze heel makkelijk en toont ze veel souplesse. Ze heeft een goede sprong in galop, jammer dat ze in deze baan iets vlug was waardoor ze nog wat meer mocht dragen.” Met 85 punten voor haar fraaie exterieur en 80 punten voor beweging zien we haar op 15 augustus terug in Ermelo.

Driemaal 80 punten

Drie merries verdienden 80 punten of meer voor exterieur en/of beweging. De eerste merrie met deze prachtige score was Lady Daula (v. Negro). “Deze langgelijnde merrie heeft veel uitstraling. Ze straalt macht uit en in beweging toonde ze een actieve stap die werd gewaardeerd met 75 punten. Ook deze punten voor de galop, die gekenmerkt wordt door veel kracht maar waarin ze iets meer lichaamsgebruik mag tonen. 80 punten voor de draf waarin ze veel souplesse toont en op een fijne manier schakelt.” De merrie verdiende de mooie score van 80/80 voor exterieur en beweging en werd daarmee voorlopig keur.

De royaal ontwikkelde Ferdeaux-dochter My Gentle Morka verdiende ook 80 punten voor exterieur. De merrie beschikt over goede verhoudingen en zit qua verbindingen goed in elkaar. “Ze stapte met veel takt, in draf toonde ze veel lossigheid en een goede beentechniek en souplesse. Ze zou iets meer zweefmoment mogen nemen. De galop was heel goed vandaag, waarbij vooral de goede takt opviel”, vertelt Dorresteijn. De merrie behaalde 75 punten voor het bewegen en ging als voorlopig keurmerrie mee terug naar huis.

De goed ontwikkelde Miss Montreal is een hoogbenige dochter van GLOCK’s Toto Jr. “Deze merrie mag iets meer rek hebben in hals en rug, maar is sterk gemaakt in de verbindingen. Dorresteijn: “Ze stapte met een goede ruimte en takt, de draf kenmerkt zich door ruimte en souplesse, al zou ze iets meer zelfhouding mogen maken. In galop ook veel takt en afdruk, al zou ze daarin iets meer naar boven mogen lopen.” Met 75 punten voor het exterieur en 80 punten voor beweging keerde de voorlopig keurmerrie huiswaarts.

Zeven elitemerries

Diverse merries werden ook aangeboden voor graadverhoging, maar liefst zeven keerden als elitemerrie huiswaarts. Dit was stermerrie Eval (v. Ampère), I.U. Carla (v. Charmeur), ster sportmerrie Ibonita (v. Don Tango), stermerrie Ka-Negro (v. Etoile Noir), Jet’s Lenza (v. Dream Boy), Linea W (v. Desperado) en Lemora (v. George Clooney).

 

Bekijk hier het gehele verslag.

 

Bron: KWPN

Foto: Remco Veurink

Reacties