NK Springen geeft veel informatie over omstandigheden Olympische Spelen

NK Springen geeft veel informatie over omstandigheden Olympische Spelen

0 836

De springruiters van TeamNL komen deze dagen in actie tijdens het NK Springen in Kronenberg. Daar hebben ze te maken met hoge temperaturen. Het NK geeft daarom niet alleen informatie over de sportieve kwaliteiten, maar wordt ook benut om te meten hoe de paarden met de omstandigheden van de Olympische Spelen omgaan.

Klimaatkamer

Volgend jaar in Tokio staan er voor de sporters en hun paarden namelijk vergelijkbare omstandigheden te wachten. Humane atleten sporten in een klimaatkamer om te bekijken hoe hun lichaam reageert op de omstandigheden. Bij paarden is dit natuurlijk een stuk lastiger. Teamveterinair Arie Hogendoorn volgt de springpaarden onder deze omstandigheden dan ook met nog meer belangstelling dan normaal.

Vergelijkbare omstandigheden

“We hebben altijd wel het gevoel dat de springpaarden goed met deze omstandigheden om kunnen gaan, maar hier kunnen we dat ook beter meten”, licht hij toe. “In Tokio kunnen de paarden ook in geklimatiseerde omstandigheden worden losgereden en zijn ze alleen tijdens het parcours, dus een korte periode, buiten in de warmte. Hier in Kronenberg is dat vergelijkbaar. De paarden worden binnen, uit de zon in een koelere ruimte losgereden, springen hun parcours en kunnen dan weer optimaal verzorgd en indoor verder gekoeld worden.”

Waardes meten

Over de manier van onderzoek doen vertelt hij: “We meten van de paarden voor en na de wedstrijd verschillende waardes zoals temperatuur en hartslag. Dit doen we om hun herstel te bekijken. We zien ook hier gelukkig dat de springpaarden het prima aankunnen. Hun temperatuur loopt wel iets op, maar zeker niet extreem en ze herstellen weer snel naar hun normale waardes. De temperaturen die we meten komen zeker niet zo hoog dat er eventueel weefselschade optreedt.”

Grotere groep

Hoogendoorn legt uit dat er vorig jaar ook verschillende keren gemeten en getest is in aanloop naar de Olympische Spelen. “Maar toen was de groep paarden die klaar was voor de Olympische Spelen beduidend minder groot. Veel paarden die er toen aan zaten te komen, zijn hier nu. Op deze manier krijgen we van alle potentiële Tokio paarden een zeer goed beeld. Eerder dit jaar hebben we ook wel op Indoor Concoursen metingen gedaan, maar dat levert beduidend minder informatie op”, besluit hij.

Bron: KNHS

Foto: Remco Veurink

Reacties