NK Endurance belangrijk kwalificatiemoment

NK Endurance belangrijk kwalificatiemoment

endurance endurancesport
Foto: Remco Veurink

Volgend weekend wordt in Ermelo het Dutch Endurance Festival (DEF) georganiseerd. Belangrijk onderdeel van dit internationale endurance evenement is het Nederlands kampioenschap voor de Senioren en voor de jeugd.

Internationale rubrieken

Tijdens het DEF staan er verschillende internationale rubrieken op het programma. In de zwaarste CEI3* klasse die vrijdag 11 mei verreden wordt, staat ook de Nederlandse titel voor de senioren op het spel. Naast de Nederlandse toppers gaan ook de beste Europese ruiters en combinaties uit Qatar van start op deze 160 kilometer lange wedstrijd.

Nationale titel

Op zaterdag 12 mei staat onder meer de 120 km op het programma, in deze wedstrijd zullen de beste Nederlandse Junioren en Young Riders strijden om de Nationale titel. De organisatie verwachten ruim 215 starts verwacht verdeeld over de diverse rubrieken die het weekend op het programma staan.

Chef d’equipe Pieter Wiersinga

Pieter Wiersinga is Chef d`equipe van de Nederlandse enduranceruiters. ‘De wedstrijd in Ermelo is voor ons een belangrijke observatiewedstrijd. Na Ermelo zullen we samen met onze trainer Emile Docquier kijken met welke combinaties we verder werken richting het WK in Tryon’, laat Wiersinga weten. ‘Er zijn verschillende mensen in Tryon geweest om te bekijken wat ons daar te wachten staat en daar zullen we de training uiteraard op aanpassen’, licht Wiersinga verder toe.

Hoogte verschil

Regerend Nederlands kampioene Carmen Römer is een van de personen die al in Tryon geweest is om de omstandigheden te bekijken. De amazone reed daar ook mee in het testevent. ‘De omstandigheden in Tryon zijn zwaar. Vooral het hoogte verschil is echt enorm. Echt nog veel groter dan de zwaarste wedstrijden die we in Europa kennen. Nu was het ook nog ineens heel warm waardoor het voor de paarden nog pittiger was, maar er staat ons wat te wachten. Ook de bodem gaat van invloed zijn. Het bestaat daar grotendeels uit een soort rode klei en dat wordt echt glad als het nat wordt.’

Jeugd

Ook voor de jeugd geldt Ermelo als observatie voor hun internationale kampioenschap. Voor de jeugdruiters staat er van 25 t/m 29 juli een Europees kampioenschap in het Italiaanse Pisa op het programma. Jarmila Lakeman is verantwoordelijk voor de begeleiding van de Nederlandse jeugd. ‘Ermelo is net als voor de senioren ook voor de jeugd een observatie moment. Het is daarnaast ook een van de laatste mogelijkheden om de FEI kwalificaties te behalen. We mogen met vijf combinaties naar Italië en we hopen uiteraard een volledig team daar van start te gaan. In Pisa is het een relatief vlakparcours en we zullen na Ermelo samen met Emile Docquier een programma uitstippelen om zo goed mogelijk aan de start te staan.’

Kijk voor meer informatie over het Dutch Endurance Festival op: www.endurancesport.nl/cei-ermelo. Hier zullen ook de deelnemerslijsten op gepubliceerd worden.

Bron: KNHS

Reacties