NK Dressuur I Loes Mars: ‘Je weet nooit of je zo’n kans...

NK Dressuur I Loes Mars: ‘Je weet nooit of je zo’n kans weer krijgt’

loes-mars-easy dancer
Foto: Laura Dekker

Loes Mars verschijnt vrijdag aan de start van het ZZ-Zwaar op het Nederlands Kampioenschap Dressuur in Ermelo met de tienjarige Easy Dancer (v Spielberg). De amazone zag de kwaliteiten van de door haarzelf gefokte bruine ruin al vroeg.

“Ik wist meteen dat hij wel eens een hele goede kon worden,” vertelt ze.

Rechtrichten

Mars maakte pas dit jaar haar debuut in het ZZ-Zwaar met Easy Dancer. “Hij heeft heel veel talent, maar hij heeft wel wat tijd nodig gehad. Hij is heel groot, rond de 1.80 meter, en ik heb vooral veel tijd gestoken in het rechtrichten en het bij elkaar houden, wat best lastig is. Het is met vallen en opstaan gegaan, soms ging het wat beter dan andere keren. In de basis hebben we wel wat klassen overgeslagen, maar hebben we in het Z1 bijvoorbeeld wat langer doorgereden. Nu kunnen we weer vooruit omdat hij sterker geworden is.”

De bruine heet op stal Goofy omdat hij zo nu en dan een sulletje leek. “Maar wanneer ik erop ga, is hij altijd aan en doet hij alles. Dan kan hij ook best scherp zijn. Als er thuis een pion op de verkeerde plek staat, dan ziet hij dat meteen. Op zo’n NK loopt hij overal langs, daar maak ik me geen zorgen over.”

Ervaring opgedaan

De amazone traint al jaren (‘misschien wel twintig!’) bij Femke Beljon. “Ik heb haar paard Kasparov (v Falco) toentertijd als leerpaard uit mogen brengen. Daarnaast had ik Pablo’s Henry (v Pablo’s Gluck) van Wiep Kwakenaak tot en met de Lichte Tour uitgebracht. Met hem heb heel veel ervaring opgedaan.”

Het Nederlands Kampioenschap met Easy Dancer komt voor de combinatie wat aan de ‘vroege kant’. “We rijden nog maar kort mee en Easy Dancer is nog niet helemaal stabiel op dit niveau. Aan de andere kant weet je nooit of je deze kans nog eens krijgt, dus moet je hem pakken. Ik hoop nog een poosje met dit paard  verder te gaan in de subtop, maar je weet nooit hoe het loopt. Dit is weer een nieuwe ervaring, voor zowel mij als mijn paard.”

Dressuurbloed

Loes Mars runt samen met haar zus Lianne Mars Stoeterij de Marshoeve. Daar worden momenteel hoofdzakelijk springgefokte veulens geboren, onder meer omdat Lianne springamazone is. Daarnaast had de stoeterij vanwege pech even geen geschikte dressuurstam voorhanden. “We zijn wel weer op zoek naar fijn dressuurbloed. We hebben onlangs een fokmerrie van Special D aangekocht die heel interessant lijkt. We hebben haar laten dekken met Blue Hors Farrell (v Fürstenball) onder meer vanwege het fijne karakter.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Laura Dekker

Reacties