NK arresleerijden beëindigd wegens dood paard

NK arresleerijden beëindigd wegens dood paard

Arrenslee ©Eveline Roseboom Meel

Bij het Open Nederlands kampioenschap arresleerijden in de Elfstedenhal in Leeuwarden is zondagmiddag een Fries paard overleden. Het paard viel tijdens de show voor het oog van het publiek dood neer op het ijs. Het evenement is vervolgens beëindigd.

Volgens de organisatie kreeg het paard een hartaanval. Dat meldt Omrop Fryslân Het gaat om de 15-jarige merrie Hotske van eigenaar Huite Zonderland uit Scharsterbrug.

Heel onrustig

Het AD sprak met hobbyfotograaf Douwe Jorna (63) die het allemaal zag gebeuren. “Het paard stond heel onrustig aan de startlijn en moest worden vastgehouden door enkele mensen. Even later viel het dier zomaar om. Het maakte nog wat stuiptrekkingen en daarna was het einde verhaal”, zegt Jorna in het AD.

Stress

Het paard was met vijftien jaar relatief jong, zegt de voorzitter van de organisatie in het AD. “Zoiets verwacht je niet bij zo’n dier. Friese paarden kunnen makkelijk een jaar of 24 worden.” Hij wijt het hartinfarct aan stress.

Het Open NK Arresleerijden werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd en was zo’n succes dat er dit jaar een tweede editie plaatsvond.

Bron: Omrop Fryslân / AD / MenSport

 

Reacties