Nikky Robben: “Focus niet op je angst, maar op je paard”

Nikky Robben: “Focus niet op je angst, maar op je paard”

0 1177
Nikky Robben met Heitse fan stal de Lagevoort. Foto: Karlijn Sol

Nikky Robben en haar Friese ruin Heitse fan stal de Lagevoort reden in het showteam Phaidra en waren goed op weg richting het L2. Tot de amazone een ongeluk kreeg waardoor ze angstig werd. Enkele jaren later is de combinatie eindelijk weer fijn aan de slag en werken ze naar hun eerstvolgende show toe.

Gelijk verliefd

Nadat ze haar vorige Friese ruin Bo in moest laten slapen reed Robben tijdelijk op een leenpaard van iemand die ze via Phaidra kende. Toch wilde ze wel graag weer een eigen paard. Via het friezencarrousel kwam ze terecht bij de stal waar Heitse te koop stond. “Daar was ik op zoek naar een Friese ruin. Gewoon een mooi dier, niet te groot en niet te klein en natuurlijk voor een bepaald budget. Ze hadden twee stallen vol met Friezen maar het was het allemaal net niet. Tot ik naar links keek. Daar stond een hengst, Heitse, en het was liefde op het eerste gezicht. Maar hij was dus hengst, enorm groot en vooral ook boven mijn budget.”

Geen stap verkeerd

“Ik ben nog een keer bij hem gaan kijken en heb toen mijn vader meegebracht, al is die meer van de koeien”, lacht ze. “Hij zag hoe enthousiast ik was over Heitse en is in gesprek gegaan met de verkoper. Zo is Heitse uiteindelijk toch bij ons terechtgekomen. In de eerste week dacht ik wel even: waar zijn we aan begonnen? Het was een 4-jarige hengst die net onder het zadel was. Maar hij heeft echt geen stap verkeerd gezet en deed het allemaal heel erg braaf.” Toch maakte ze het showseizoen nog wel af met haar leenpaard. “Want je neemt natuurlijk niet zomaar een 4-jarige hengst mee”, stelt ze. Als bedankje voor de eigenaresse gingen de dames met het leenpaard in de duinen rijden. Daar ging het helaas mis.

Op het asfalt

“Dat paard is geschrokken van iets en wilde zich toen omdraaien”, licht Robben toe. “Dat ging niet goed, waardoor we samen op het asfalt terechtkwamen. Zelf heb ik ook met mijn hoofd nog het asfalt geraakt, ik had gelukkig wel een cap op. Eigenlijk zouden we na de rit nog samen uit eten gaan, maar in plaats daarvan is het een lange avond op de spoedeisende hulp geworden. Ik ben daardoor een paar maanden uit de roulering geweest. Wel hebben ik vrij snel Heitse weer opgepakt. Dat ging een halfjaar goed, we hebben toen zelfs nog op de Friese hengstenkeuring gereden. Er was niks aan de hand. Maar toen we weer meegingen naar shows, merkte ik dat ik ontzettend bang was geworden om met hem over het asfalt te gaan.”

Strontvervelend

Doordat de amazone bang was geworden, werd haar paard ook bang. Daarom nam ze EMDR-therapie. Helaas moest de behandeling vroegtijdig worden stopgezet. “Daarna hebben we nog anderhalf jaar aangehobbeld. De shows gingen weer goed en we gingen ook op wedstrijd. We leerden elkaar steeds beter aanvoelen. Tot maart 2019. Dat was de eerste show van het jaar en Heitse was echt strontvervelend. Hij ging om niks bokken, rennen en gek doen. We zijn op een gegeven moment maar uit de groep gegaan omdat we op die manier geen show konden rijden. Een paar dagen later stond hij op drie benen. Heitse had een pees overbelast of overstrekt, we weten niet precies wat het was.”

Niet meer leuk

Na tien weken boxrust stapte Robben weer op haar paard. Hierbij merkte ze echter dat de angst van het ongeluk weer omhoog was gekomen. “Ik heb geprobeerd om het met mijn instructrice op te pakken. Dat ging op zich wel redelijk, maar shows en wedstrijden gingen helemaal niet meer. Ik werd steeds banger en uiteindelijk durfde ik niet eens meer de hele bak door.” Heitse was daarna nog een tijdje uit de roulering vanwege ernstige mok. Toen de amazone hem opnieuw wilde oppakken, ging het echt niet meer. “Omdat ik bang was geworden, schoot hij bij ieder dingetje weg. Daardoor ging ik aan de teugels trekken, waar hij dan weer op reageerde. Uiteindelijk zei ik tegen mijn moeder: ‘Ik vind het niet meer leuk’.”

Opgelucht

“Ik wilde Heitse niet kwijt, maar ik wilde hem ook niet meer rijden”, gaat ze verder. “Ik zag er echt tegenop om te gaan rijden, dat was echt niet goed. Mijn moeder las ik een artikel over hypnotherapie en dacht dat het wel wat voor mij was. Ik vond het wel de moeite waard om het te gaan proberen. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Ondertussen ben ik keer geweest en ik durf inmiddels alweer de hele bak rond. Nu ga ik ook eindelijk weer met plezier rijden, daar ben ik wel heel opgelucht om. Mijn moeder ben ik heel erg dankbaar voor haar steun tijdens het hele proces. Zonder haar zouden we dit nu niet kunnen. Ik wilde Heitse ook niet door iemand anders laten rijden, op de wei zetten of verkopen. Vanaf moment één heb ik altijd gezegd dat hij op nummer één staat. Door de hulp van mijn moeder kunnen we nu samen verder.”

Alles weer oppakken

De combinatie is inmiddels al weer een paar keer met Phaidra wezen trainen. “In verband met Corona in een wat rustiger groepje, maar dat is nu juist wel heel fijn. Ik wil het rijden van shows graag weer gaan oppakken. Ook wil ik graag weer op wedstrijd. We kunnen namelijk binnenkort de overstap maken naar het L2. Het zou leuk zijn als we stap voor stap steeds hoger kunnen komen. Echt doelen heb ik niet, we bekijken het gewoon per klasse. Heitse is groot en dat is soms wel aan nadeel. Hij is wat lomp en minder flexibel, waardoor het minder makkelijk is om het aan elkaar te rijden. Ons eerste doel was een winstpunt behalen in de B, daar zijn we dus allang voorbij! We gaan nu gewoon kijken hoe ver we komen.”

Heb vertrouwen

Wat zou de amazone voor tip geven aan anderen die rijden met angst? “Sowieso die hypnotherapie, sinds ik dat heb gedaan gaat het een stuk beter. En heb vooral vertrouwen in je paard. Ik kreeg zelf meer vertrouwen doordat ik merkte dat Heitse niet bang was. Focus niet op je angst, maar op je paard en op het vertrouwen dat je in elkaar hebt. Als jij je paard niet vertrouwt, dan kan hij jou ook niet vertrouwen”, besluit ze.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Karlijn Sol

Reacties