Nieuwe locatie voor Zuidlaardermarkt

Nieuwe locatie voor Zuidlaardermarkt

paardenmarkt

De paardenmarkt tijdens de Zuidlaardermarkt krijgt een nieuwe locatie: de Zuiderbrink bij de synagoge. Dat plan heeft burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo donderdag bekend gemaakt.

Thijsen benadrukt dat de gemeenteraad het plan nog moet goedkeuren. Hij wil tegemoetkomen aan bezwaren van dierenwelzijnsorganisaties en de Tweede Kamer. Die vinden dat de paardenmarkt nu te dicht bij de kermis is. De dierenbescherming meldde daarnaast nog dat bij de laatste markt in april opnieuw veel misstanden werden genoteerd.

De verplaatsing is ongeveer 100 meter. Dat is niet veel, maar Thijsen stelt dat de nieuw locatie ook beter te beveiligen en te controleren is. Er zullen hekken om het terrein komen te staan. Tijdens de aanvoer van de paarden kan er geen publiek meer aanwezig zijn. Hierdoor is de beveiliging en controle optimaal en kunnen misstanden worden voorkomen.

Paardenmarkten

De Nederlandse paardenmarkten, waaronder die in Zuidlaren, liggen al geruime tijd onder vuur van dierenwelzijnsorganisaties. Media is hier op ingesprongen en daarmee is het onderwerp op de politieke agenda gekomen. De kritiek is overgenomen door een aantal fracties in de Tweede Kamer en staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) heeft gezegd dat er veranderingen moeten komen.

Om aan die eis tegemoet te komen is besloten om volgend jaar de markt te verplaatsen.

Bron: DVHN / Hoefslag

Foto: Jessica Pijlman

Reacties