Nieuwe Groninger hengst aangewezen op hengstenkeuring Tolbert

Nieuwe Groninger hengst aangewezen op hengstenkeuring Tolbert

0 379
Foto: Claudia Dermois

Afgelopen zaterdag 27 februari vond de jaarlijkse Groninger Hengstenkeuring in aangepaste vorm plaats op de HJC Manege in Tolbert. Wegens de Corona maatregelen was deze keuring helaas zonder publiek en werden alleen twee nieuw te keuren hengsten gekeurd (rubriek B). Ondanks dat stond er een volwaardig team aan enthousiaste vrijwilligers en een gastvrije locatie klaar om de twee deelnemende hengsten te ontvangen. Het keuren van de hengsten werd gedaan door juryleden S. Hakvoort en B. Pleyter onder toeziend oog van inspecteur A. de Jong.

Rio

De eerste deelnemende rubriek B hengst Rio (Rieu x Eros) in eigendom van S. Apperlo uit Marknesse heeft tijdens de keuring een eerste premie behaald en is daarmee voorlopig goedgekeurd voor de dekdienst binnen het Groninger stamboek. Rio zal de komende tijd verdere onderzoeken ondergaan om hopelijk definitief goedgekeurd te worden. De andere gekeurde rubriek B hengst Renze (Rieu x Epko van Boukemaheerd) heeft tijdens de keuring een tweede premie behaald, wat helaas niet genoeg was voor voorlopige goedkeuring voor de dekdienst.

Goedgekeurde stamboekhengsten

Daarnaast zijn op locatie in Tolbert de ingestuurde keuringsopnames van de reeds goedgekeurde stamboekhengsten (rubriek C) beoordeeld door de inspecteur en juryleden. Alle hengsten hebben hierbij weer hun deklicentie voor aankomend dekseizoen ontvangen. Dit betreft de volgende hengsten:

  • Meindert (Meinhold x Parcival)
  • Borre (Bascal x Mats)
  • Boudewijn (Borre x Hanno)
  • Elgar (Eros x Landos af Hvarre)
  • Maistro Polo (Macho Polo x Extase)

C3 hengsten

Rubriek C3 hengsten (goedgekeurde stamboekhengsten ouder dan 15 jaar) Rieu (Ramires x Otto) en Landos af Hvarre (Lord Gruson af Hvarre x Urprinz) hebben zich niet getoond, maar zijn ook aankomend dekseizoen nog gelicentieerd om te dekken.

Nieuw bestuur

De Stamboekvereniging van het Groninger Paard is weer aan het opleven na het plaatsnemen van een nieuw voltallig bestuur. Het is merkbaar dat er steeds meer vraag is naar het Groninger paard, mede door zijn betrouwbaarheid, nuchterheid en goede gezondheid. Om aan die vraag te kunnen voldoen zal het nieuwe bestuur zich inzetten om samen met de hengsten- en merriehouders het Groninger Paard als stukje levend erfgoed te behouden en de populatie daarvan te vergroten. Daarvoor zijn meer hengsten, enthousiaste merriehouders en interessante bloedlijnen helpend.

Bron: Persbericht

Foto: Claudia Dermois

Reacties