Nieuwe gevallen West-Nijl Virus in Amerika

Nieuwe gevallen West-Nijl Virus in Amerika

0 70

Diergeneeskundige ambtenaren in de Amerikaanse staten Californië en Minnesota hebben nieuwe gevallen van het West-Nijl Virus (WNV) bij paarden in die staten geconstateerd. In Californië werden twee gevallen bevestigd op 19 augustus. In een verklaring van de California Department of Food en landbouw (CDFA) werd verklaard dat de paarden (een 2-jarig niet gevaccineerde Quarterhorse ruin in Calaveras County en een 18-jarige niet gevaccineerde ruin in Ventura County ) beide neurologische tekenen vertoonden op het moment van de diagnose. Ze zijn op dit moment herstellende. In 2016 zijn nu acht paarden positief bevonden met het WNV volgens het  CDFA . De positieve paarden bevinden zich in de volgende provincies: Fresno, Calaveras, Riverside, Sacramento, San Diego, San Joaquin, Sutter en Ventura County. Alle paarden waren niet recent gevaccineerd. Twee van de acht positieve paarden werden geëuthanaseerd.

Ondertussen is in Minnesota het aantal paarden met het WNV gestegen naar zeven. De raad van bestuur voor diergezondheid meldt op de lijst van bevestigde gevallen in de staat tot nu toe in de periode 2 t/m 18 augustus zeven gevallen van WNV bij ongevaccineerde paarden. Hiervan zijn er inmiddels drie overleden.

Symptomen

West-Nijl wordt doorgegeven aan paarden via beten van geïnfecteerde muggen. Symptomen voor WNV omvatten griepachtige verschijnselen, het paard eet slecht en lijkt down. Fijne en grove spiertrekkingen, is overgevoelig voor aanraking en geluid, toont andere mentaliteit, het lijkt alsof ze aan het dagdromen zijn of “er gewoon niet bij zijn”, incidentele slaperigheid, ongecontroleerd voortstuwend lopen/rijden of drammen naar voren. Gevoelige ruggengraad met inbegrip van asymmetrische zwakte. Sommige paarden vertonen asymmetrische of symmetrische ataxie. Het sterftecijfer kan wel tot 30-40% bedragen.

Preventie

Paardeneigenaren doen er goed aan hun dierenarts een passend ziekte preventieplan te laten bepalen voor hun paarden. Vaccins hebben al bewezen zeer effectief te zijn. Naast de vaccinaties is het ook raadzaam om de populaties van de mug en hun uitbreiding in gebieden te verminderen. Aanbevolen wordt het verwijderen van stilstaande waterbronnen, het binnen houden van dieren gedurende de tijden dat de mug zich voedt, die zijn meestal vroeg in de ochtend en avond, en het gebruik van  (mug-/)insectenwerende middelen.

Vaccin

Onlangs maakte Hoefslag nog melding van onderzoekers in China die een veelbelovend nieuw vaccin tegen het West-Nijl Virus hebben ontdekt.  Deze zeggen een veelzijdig vaccin te hebben gevonden zowel voor mensen, paarden als pluimvee en andere vogels. De vaccinatie belooft een aanzienlijke vermindering van de virale transmissie tussen dier op dier en dier op mens. Het vaccin is onder andere al getest op muizen, paarden, kippen, eenden en ganzen en lijkt tot nu toe een succes te zijn.

Link: Hoefslag

Bron: thehorse.com

Foto: Hoefslag

 

Banner Outdoor Brabant

Reacties