Nieuw mestonderzoek zou risico op zandkoliek verkleinen

Nieuw mestonderzoek zou risico op zandkoliek verkleinen

Een nieuwe faeceale test voor paarden zou volgens de makers helpen om het risico op zandkoliek te verkleinen, meldt Horse & Hound.

Westgate Labs, een Engels bedrijf, biedt het onderzoek in eenzelfde vorm aan als het wormenonderzoek. Zij meten in deze test de hoeveelheid sediment in de ontlasting. Het doel is om paardeneigenaren te helpen herkennen of hun paard gevaar loopt op zandkoliek.

Oorzaken

Zand eten kan nog wel eens gebeuren tijdens het grazen. Wanneer dit gebeurt is er kans dat dit zich gaat ophopen in de dikke darm. Dit irriteert het slijmvlies van de darm en kan verstoppingen veroorzaken. Deze verstoppingen kunnen dodelijk zijn.

Carolyn Cummings van Westgade Labs zegt dat paarden met zandkoliek vaak op zandige bodem staan, drinken uit natuurlijke waterlopen of gehouden worden op beperkte begrazing. Voor deze paarden kan het handig zijn om regelmatig een mestonderzoek te doen. Zo hou je controle op de hoeveelheid zand in de ontlasting van je paard.

Hoe werkt het?

Net als bij het onderzoek naar wormeneitjes, stuurt het bedrijf potten op. Eenmaal terug bij het bedrijf onderzoeken ze het percentage van het volume van zand in de mest. “Testresultaten van Westgate worden uitgedrukt in percentages om een kwantitatieve weergave te geven van de meting.” vertelt Cummings. Ze zegt dat het natuurlijk niet wenselijk is zand te vinden in de ontlasting, maar een beetje zand beïnvloedt sommige gezonde paarden niet.

Westgate Labs directeur van verrichtingen Kristy Hodgson zei: “De test zelf is een eenvoudige sedimentatie-techniek die paardeneigenaren natuurlijk thuis kunnen uitvoeren. Deze test introduceren wij als antwoord op verzoeken van klanten. Zij sturen liever hun monsters naar het laboratorium. Het onderzoek in het lab stelt ons in staat om de niveaus van zand gemakkelijk te controleren.”

Minimaliseren van inname

Als zand aanwezig is, kun je in je weidemanagement zorgen voor minder inname van zand. Laat je paarden niet van de grond eten, te lang in de paddock staan of uit verzilte waterbronnen drinken.

Een dieet rijk aan ruwvoer kan helpen om de darmen vrij te maken van zand. Psyllium, gevoed als een kruid of in een product, helpt volgens sommigen ook, doordat het de ontlasting zachter en de darm beweeglijker maakt.

“Regelmatig testen, samen met veranderingen in het weidemanagement zal helpen zand niveaus in de darm onder controle te houden. Daardoor beheer je het risico op koliek,” zei een woordvoerder van de Westgate Labs. “Eigenaren dienen altijd hun veearts te raadplegen als zij vragen over de gezondheid van hun paard hebben.”

 

Bron: Horse & Hound

Foto: Shutterstock

Reacties