Nieuwe eventingcompetitie Dutch Eventing Young Horse Trials

Nieuwe eventingcompetitie Dutch Eventing Young Horse Trials

De inschrijving is opengesteld voor de nieuwe competitie voor 4- en 5-jarige eventingpaarden. De eerste editie van deze Dutch Eventing Young Horse Trials wordt verreden via drie wedstrijden plus een finale in Renswoude op Hippisch Centrum De Schalm van de familie Boonzaaijer. Inschrijving is open voor alle stamboeken en nationaliteiten.

Basis

De wedstrijd wordt gesponsord door Triple A Horse Trucks en ET Auction. Gert Boonzaaijer is samen met René van der Leest van de Dutch Eventing Stables de initiatiefnemer van de nieuwe competitie. “We zijn bezig om aan de basis te werken van de eventingsport; om de fokkerij van eventingpaarden op de kaart te zetten en daarnaast de afzet te bevorderen. De veulenkeuring voor eventing-veulens heeft dit jaar drie selecties in Aarle- Rixtel, Sint-Niklaas en Putten. De veiling via ET Auction is weer voor oktober gepland. Om een nog betere selectie te kunnen maken en om de jonge eventingpaarden in het algemeen beter in de picture te krijgen, hebben we nu ook een competitie opgezet.”

Aanlegtest

De nieuwe competitie wordt in 2020 gehouden op 19 april, 27 mei en 5 juli. 23 augustus is de finale. Voor klassering in de competitie moet je minimaal drie wedstrijden inclusief de finale meegereden hebben. Het is ook mogelijk om een of twee wedstrijden mee te rijden maar dan geldt dat niet voor de competitie. De competitie is een aanlegtest en wordt niet verreden als officiële KNHS-wedstrijd (geen puntenregistratie). Wel is het leerzaam voor het paard.

Beoordeling

Met name voor de vierjarige paarden wordt de opgave langzaam opgebouwd volgens Boonzaaijer: “Ze komen de springpiste binnen, daar staat een jury die de gangen beoordeelt. Halthouden, een keer middendraf, kijken of het paard makkelijk is in de aanleuning, dat soort aspecten. Geen echte dressuurproef dus, een minuut of 3. Dan gaan ze een springparcoursje in met een paar hindernissen op BB-niveau en van daaruit gelijk de cross in. Met heel simpele dingen in het terrein, heel laagdrempelig beginnen, bijna spelenderwijs, met een borstelbakje, een dikke boom, niet te moeilijk. In de loop van de competitie wordt dat steeds wat meer: aan het eind van de rit een dubbel op één galopsprong, sprongetje voor of na het water, het bruggetje op galopperen, kijken of ze een beetje lef hebben. En van de vijfjarige mogen we net wat meer vragen.”

Bron: Dutch Eventing Young Horse Trials

Reacties