Nieuwe eigenaren De Eendracht: ‘We willen het beste voor de paarden’

Nieuwe eigenaren De Eendracht: ‘We willen het beste voor de paarden’

0 25943
Gilbert Poortvliet en Katharina Mertens zijn de nieuwe eigenaren van manege De Eendracht in Vrouwenpolder

De plannen die de nieuwe eigenaren, Kartharina Mertens (30) en Glibert Poortvliet (32), van manege De Eendracht in Vrouwenpolder hebben, vielen niet bij iedereen in goede aarde. Er werd zelfs gespeculeerd dat ze, aangezien Katharina half Duits is, zich alleen wilden richten op het Duitse toerisme. “Niets is minder waar”, zo vertelde Katharina aan De Hoefslag, over de manege die al anderhalf jaar te koop stond. “Wij hebben een andere visie op het houden van paarden en willen daar de accommodatie graag op aanpassen. Alle plannen zijn ook in heel goed overleg en samen met de gemeente gemaakt.”

Alles voor de paarden

“Het klopt dat wij een ander concept willen dan hoe het nu is. We willen heel graag de paarden de ruimte bieden en niet houden in stallen van 3 bij 3. Daarom gaan we verbouwen en maken we een actief-stal. In eerste instantie voor 15 paarden en later wellicht voor 20. Daarnaast bouwen we paddock-stallen voor paarden die minder makkelijk in de groep zijn. Verder vinden we het belangrijk dat wat we doen, we dat ook goed doen. Dat gaat niet als je het in de massa doet, vandaar dat we in aantallen terug gaan.”

Klanten kunnen blijven

Er werd gezegd dat mensen op zoek moeten naar een nieuwe stal, maar ook dat schijnt niet helemaal te kloppen. “We hebben de manege eind december gekocht. In de eerste week van januari hebben we een informatieavond gehad voor de klanten waarin we ons plan hebben voorgelegd. De oude eigenaar was er ook van op de hoogte dat we dat de aantallen wilden reduceren. Als mensen het wilde konden ze inschrijven op de nieuwe manier van stallen. De mensen die willen blijven, blijven ook. We hebben maar drie paarden afgewezen, omdat die niet in de groep pasten. De mensen die zich niet ingeschreven hebben, staan wellicht niet achter ons concept, maar we hebben ze niet weg gestuurd.”

Exclusiever en rust

“We zijn nog jong en willen graag iets neerzetten wat goed is voor de paarden en waarmee we nog jaren vooruit kunnen. Gilbert is een echte Zeeuw. Inmiddels woon ik ook al vijf jaar in Zeeland en ik voel me hier goed thuis. Het wordt straks allemaal wat exclusiever en er heerst vooral rust. We gaan een nieuwe Agterberg bodem leggen in één van de binnenbanen die blijft, er komt een grote overdekte longeerpiste, de paarden krijgen onbeperkt goed biologisch kruidenhooi en er komen solaria. Verder gaan we de springpiste van 100 bij 60 aanpakken met een nieuwe bodem.  Als we de hele baan opnieuw moeten doen is dat een enorme kostenpost. Dus nu komt er een nieuwe baan van 40 bij 60, zodat je nog wel twee dressuurringen zou kunnen plaatsen.”

Wedstrijden

Nu werden er bijna wekelijks evenementen georganiseerd op de manege, zoals KNHS-wedstrijden, FNRS-wedstrijden en KWPN merriekeuringen. Dit komt nu stil te liggen. “Voor onze klanten willen we het exclusief houden en rust en ruimte bieden. Ieder weekend een evenement past daar niet bij. We houden de optie wel open met het KWPN en met de rijvereniging, maar komend jaar wordt er zeker niets georganiseerd. We gaan ons eerst richten op de verbouwing. Daarna kijken we verder. We kunnen niet alles tegelijk.”

Mini camping

De mini camping die er nu is wordt ook onder handen genomen. “We hebben een vergunning voor 15 plaatsen, waarvan vier vaste plaatsen. Op deze vaste plaatsen staan nu oude stacaravans. Met de gemeente hebben we overlegd hoe we alles het beste kunnen aanpakken. De oude stacaravans gaan weg en we gaan nu vier vaste chalets bouwen. Gilbert zit in de bouw en hij kan dus veel zelf. Die chalets krijgen aansluitend een eigen weitje, zodat je je paard mee kunt nemen. Veel mensen hebben hun paard niet aan huis, maar kunnen dit dan wel op vakantie ervaren. De oude sanitair unit gaat weg en wordt vervangen voor een nieuw gebouw met daarin 11 douches, zodat iedere staplek zijn eigen douche heeft. Verder komen er een Turks stoombad en een sauna in. We richten ons dus niet op (Duits) massa toerisme.”

Landgoed

“Met alle aanpassingen en het nieuwe concept vonden we dat de naam ‘Landgoed De Eendracht’ beter past. Dat drukt beter uit wie we zijn en waar we voor staan. We snappen heel goed dat er mensen zijn die emotioneel gereageerd hebben op onze plannen, maar wij willen alles zo goed mogelijk voor de paarden doen. Dat staat bij ons echt op de eerste plaats”, besluit ze.

Volg de ontwikkelingen van Landgoed De Eendracht op Instagram.

Bron: De Hoefslag

Reacties