Nieuwe dressuurproeven samengesteld mennen

Nieuwe dressuurproeven samengesteld mennen

De KNHS heeft de nieuwe dressuurproeven voor samengesteld mennen gepubliceerd. Uitgangspunt van de nieuwe proeven was dat ze bij het niveau passen en voldoende uitdaging bieden. Daarnaast moeten ze zorgen voor het verbeteren van de kwaliteit van de jurybeoordeling.

Nieuw is dan ook dat bij de proeven niet wordt uitgegaan van de traditionele posities, maar op waar de jury het beste zicht heeft op alle oefeningen. De nieuwe proeven gaan in op 1 april 2018.

De nieuwe proeven zijn ontwikkeld door een werkgroep vanuit het menforum en de technische commissie mennen. Vooral in de klassen L en M bleek er behoefte te zijn aan uitdaging. In de nieuwe proef voor klasse M enkelspannen is bijvoorbeeld nu ook de galop opgenomen.

Klasse Z

Het afgelopen jaar werden in de klasse Z de KNHS-proef en de FEI-proef in handicap gereden. Aankomend seizoen rijdt iedereen in de klasse Z de voor zijn rubriek geldende KNHS-proef klasse Z. Daarmee is het verschil in proeven binnen dezelfde rubriek weg.

Voor de twee- en langspannen klasse Z is de KNHS-proef gelijk aan de FEI-proef en ook de enige proef die in een 40x100m baan verreden wordt.

Voor enkelspannen klasse Z is er een nieuwe proef ontwikkeld. Die is wat uitdagender geworden met oefeningen zoals een galopwissel door 4 a 6 drafpassen en de keertwending.

Internationale ambities

Voor enkelspandeelnemers (paard en pony) met internationale ambities is het belangrijk dat zij zich in eigen land kunnen voorbereiden. Daarom kan de bondscoach wedstrijden aanwijzen waar de FEI-proef gereden mag worden, bijvoorbeeld voor observatiewedstrijden, kadervormende wedstrijden en trainingen.

Tijdens alle andere wedstrijden wordt alléén de KNHS-proef klasse Z uitgeschreven. Dit geldt ook voor het NK enkelspan.

Om deelnemers en juryleden te helpen met het voorbereiden op de nieuwe proeven, zijn van alle proeven tekeningen gemaakt met daarop de rijlijnen.

Positie van de jury

Traditiegetrouw worden juryleden bij C, B en/of E neergezet. Maar vanuit die positie kunnen zij niet alle oefeningen even goed beoordelen. Bij het testen van de nieuwe proeven is daarom niet alleen gekeken naar rijlijnen en opbouw, maar ook waar de jury het beste zicht heeft.

In de klasse L en M gaan de twee juryleden de proef beoordelen bij C (voorzitter) en M (korte zijde C). In de klasse Z beoordelen de drie juryleden de proef bij C (voorzitter), M (korte zijde C) en B.

Menproeven app

In de KNHS Dressuur- en menproeven app zijn ‘Tips van de Pro’ opgenomen bij de klassen B t/m ZZ, met onder meer informatie over het rijden van de vrije stap, de keertwending en de galopwissel door 4 a 6 drafpassen. De nieuwe proeven en de getekende rijlijnen worden op korte termijn ook in de app opgenomen.

Bekijk hier alvast de nieuwe proeven.

Bron: KNHS

Foto: Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties