Nieuw-Zeeland wil te strakke neusriem weren

Nieuw-Zeeland wil te strakke neusriem weren

0 567
neusriem

Officials moeten tijdens dressuurwedstrijden in Australië voortaan met een speciaal apparaatje meten of een neusriem te strak is aangesnoerd. Dressage New Zealand zal tijdens de jaarlijkse vergadering in Palmerston North volgende maand beslissen over de verandering van de reglementen, meldt Eurodressage.

De hippische bond wil een verbod op het overtreden van de ‘twee-vingers-regel’. Het voorstel hiervoor komt van de Grand-Prix-amazone Jody Hartstone. Zij is voormalig lid van de International Society for Equitation Science. ‘Ik ken gevallen van paarden die permanent een inkeping hebben in hun neusbeen, veroorzaakt door een te strakke neusriem,’ vertelt ze. ‘Zo’n neusriem moet wel heel strak zitten om dergelijke schade aan te richten.’

Extreem strak

Hartstone kan zich niet vinden in de regels van de FEI. Die vindt dat het acceptabel is wanneer een official slechts één vinger tussen de neusriem van een paard kan steken. ‘Ik heb dit thuis bij mijn eigen paard geprobeerd en kan zeggen dat je zelfs bij een neusriem die extreem strak zit, nog steeds je vinger aan de zijkant ertussen kunt steken.’

‘Taper gauge’

In het voorstel staat dat officials gebruik zouden moeten maken van een speciaal metertje: een ‘taper gauge’. Dat is een driehoekig plastic apparaatje dat precies opmeet hoe groot de ruimte tussen de neus van het paard en de neusriem is. Het is geproduceerd door de International Society for Equitation Science en wordt aan de voorkant van de neus toegepast. Alle stewards in Australië zouden ermee moeten worden uitgerust.

Ruiters die voor de wedstrijd worden gecontroleerd, kunnen hun neusriem nog verstellen. Wanneer hij na een wedstrijd te strak wordt bevonden, volgt uitsluiting.

Bron: Eurodressage

Archieffoto: Remco Veurink

Reacties