Nieuw predicaten systeem in werking bij het NWPCS

Nieuw predicaten systeem in werking bij het NWPCS

0 527
Ruja's Anna (ster) en Ruja's Dilly (ster,sport) beide nakomelingen van Zonnekamp's Dyantha

Bij het Nederlands Welsh Pony en Cob stamboek is een nieuw predicaten systeem in werking gegaan.

Foktechnische commissie

Het predicaat stelsel is gemaakt door de foktechnische commissie. Dit voorstel is op alle afdelingsvergaderingen voorgelegd en door de aanwezige leden van de nodige input voorzien dit is vervolgens verder uitgewerkt.
Op 3 december is dit systeem in werking gegaan na goedkeuring van de ledenraad.

“De grootste verandering is het omzetten van het voorlopig Keur predicaat naar Keur.” Aldus Louis Roeters bestuurslid van het Nederlands Welsh Pony en Cob stamboek.
Bij het Keur predicaat was eerder noodzakelijk om een ibop of Sport predicaat te behalen. Daarvoor is nu het Kroon predicaat in het leven geroepen.
Fok Predicaten kunnen vanaf nu ook postuum aangevraagd worden, dat was eerder niet mogelijk.
“Het nieuwe predicaten systeem heeft een pilot van een jaar, na dit jaar gaan we het evalueren en waar nodig aanpassen.”

Louis Roeters

“Je merkt dat het breed gedragen is door iedereen, aan de hand van de leden zijn deze predicaten zo tot stand gekomen. Het nieuwe plan heeft een aantal jaar op de plank gelegen en is nu weer opgepakt.”
Betrekken van de hengsten was er bij de vorige predicaten minder, nu kan een hengst ook het Ster predicaat behalen.

Nieuw is het Excellent predicaat, dit predicaat wordt verleend op basis van de prestaties van de nakomelingen in alle sportdisciplines. De nakomelingen uit het buitenland tellen nu ook mee.
De grote aanvragen moeten nog komen verwacht Dhr. Roeters, in het volgende magazine word er aandacht gegeven aan de nieuwe predicaten.

Zonnekamp’s Dyantha

Zonnekamp’s Dyantha is een sectie A merrie die dankzij het nieuwe predicaten systeem het predicaat Elite heeft behaald.
De fokkers werden gewezen op het veranderde punten systeem. “Dyantha is een 23 jarige merrie die drachtig is van haar 14de veulen. Dyantha hebben wij zelf als enter gekocht, het was een goede merrie die onze aandacht trok.”

“Bij onze fokkerij willen wij vooral de sport en fokkerij naar voren brengen, en ons doel is ook om richting een Prestatie en wellicht Excellent predicaat te kunnen gaan.” Vertelt Tineke Meijerhof.
“Alle pony’s die naar de keuring zijn geweest hebben bijgedragen aan haar Elite predicaat, 8 nakomelingen hebben zich laten zien waarvan er 5 ster zijn geworden. Wij hebben het predicaat nog snel aangevraagd omdat een zoon van haar naar de Hengsten Keuring gaat.”

Bron: NWPCS / Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Nynke Leen fotografie

Reacties