Nieuw onderzoek bevestigt sneller wondherstel met honing

Nieuw onderzoek bevestigt sneller wondherstel met honing

hoofd paard algemeen

Dierenartsen vertrouwen al langer op middeltjes met honing als heilzaam bestanddeel. Nieuw onderzoek bevestigt opnieuw de kracht van dit middel. Wonden die gehecht moesten worden en behandeld werden met honing, herstellen echt sneller, concluderen de onderzoekers.

Langdurig traject

Het voorkomen van infecties of het opnieuw opengaan zijn de grootste uitdagingen bij de behandeling van wonden bij paarden. Daarnaast ligt ook resistentie voor middelen met antibiotica op de loer. Daarom kan het herstel van ernstige wonden een langdurig traject zijn.

Voorgaande studies werden in een testomgeving gedaan, maar voor het nieuwe onderzoek hadden de onderzoekers de beschikking over ‘echte’ wonden, die de paarden op een ‘natuurlijke’ manier hadden opgelopen. Speciale medicinale (gesteriliseerde) honing bleek het herstelproces aanzienlijk te verbeteren.

Compleet herstel

De honing werd aangebracht op wonden voordat deze door een dierenarts werden gehecht. De kans op compleet herstel binnen twee weken, nog voordat de hechtingen werden verwijderd, was veel groter bij de paarden die behandeld werden met honing, dan bij paarden waarbij deze behandeling niet werd toegepast.

Volgens Gal Kelmer van de Hebrew University of Jerusalem was de kans op infecties daarnaast veel kleiner. “De dierenartsen waren over het algemeen veel tevredener over het wondherstel,” aldus Kelmer.

De onderzoeker is niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. “Ik gebruik zelf altijd honing bij operaties, vlak voor het hechten. Ik ben erg blij met de resultaten.”

Willekeurig wonden

Voor het onderzoek werden 127 paarden behandeld aan willekeurig verwondingen, waarvan 69 met honing. Voor het overige was de aanpak bij alle wonden, van 2 tot en met 37 centimeter en op verschillende delen van het paardenlichaam, hetzelfde.

Van de paarden waarbij geen honing werd gebruikt, herstelde 31 procent nog voordat de hechtingen werden verwijderd. Bij de paarden die wel werden behandeld met honing was dat aandeel de helft. “Beenwonden hebben een ander herstelproces dan wonden op het lichaam, maar omdat ze over beide groepen verdeeld waren, zijn de resultaten vergelijkbaar.”

Het goede herstel zou te danken zijn aan de antibacteriële eigenschappen van honing, zonder het risico op resistentie van de diverse soorten antibiotica. “Het gebruik van dit natuurlijke middel geniet dus absoluut de voorkeur.”

Bron: The Horse

Foto: Jennifer-Fotografie (archief)

Reacties