Nienke Koeslag: “Bitten in Gambia zijn ware marteltuigen”

Nienke Koeslag: “Bitten in Gambia zijn ware marteltuigen”

bit inzameling gambia

Nienke Koeslag is een inzamelingsactie gestart voor bitten. Deze bitten zijn bedoeld voor de werkpaarden/ponies en -ezels in Gambia die daar doorgaans met ware marteltuigen in hun mond worden gereden.

Nienke kwam in 2007 kwam ik voor het eerst in Gambia. “Wat een verschil met Nederland, maar wat een fijn land met fijne mensen,” vindt ze. “Een derde wereld land, dat wel.”

Nodig voor de inkomsten

“De ezeltjes en pony’s daar worden echt nog gebruikt als werkdieren, ze zijn nodig voor de inkomsten,” vertelt ze. “Met alles wat er is en de kennis die er is, wordt er zo goed mogelijk voor de dieren gezorgd. Want geen ezel, geen inkomsten.”

Bitten zijn nergens te verkrijgen in Gambia. De enige ‘bitten’ die er zijn, zijn de traditionele Senegalese bitten. Marteltuigen zijn dat. Vaak wordt er een touw om de tong of de onderkaak gebonden, maar zoals je je kunt voorstellen snijdt dit. Ook gebruiken ze ditzelfde touw om de dieren vast te zetten, aan een been.”

Touw in de mond

Sinds begin van dit jaar verzamelt Koeslag paardenspullen, naar aanleiding van een foto van twee ezeltjes met een touw in de mond. Ik heb gevraagd aan de eigenaar of hij ergens een bit kon halen, ik zou deze dan vergoeden. Nergens te krijgen! Dus hier in Nederland twee setjes gekregen en deze opgestuurd naar hem. Hierdoor is het balletje gaan rollen, en ben ik meer mensen gaan vragen. Op elke stal ligt in een hoekje wel ergens een doos met ‘wat-alsjes’. Kapotte hoofdstellen, een oud bit, een incompleet tuig, noem maar op. Zo heb ik veertig kilo bagage bijgeboekt, voor als ik weer naar Gambia ga. Die hoeveelheid heb ik al snel moeten ophogen naar zeventig kilo in totaal. Ook zijn er eind juli al vier bananendozen vol met tuig met de zeecontainer mee naar Gambia gestuurd. Deze staan nu klaar om opgehaald te worden volgende week. Waanzinnig hoeveel mensen er al spullen gedoneerd hebben!”

Veel voorlichting

Koeslag heeft inmiddels ook contact gehad met de Gambia Horse and Donkey Trust, de enige organisatie in Gambia die zich het welzijn van de paarden en ezels aantrekt. “Mijn initiatief is super klein begonnen, met twee ezeltjes die ik een bitje wilde geven. Ik wil ze niet alleen helpen met spullen, maar voornamelijk ook met veel voorlichting! Iets wat ik ook zeker ga doen als ik daar ben: de bitten zelf uitdelen en de nodige voorlichting erbij geven. Bitloze optomingen zijn wellicht ook mogelijk, dat ga ik bekijken als ik daar ben. Dan heb ik wel speciale bitloze hoofdstellen nodig, of misschien kan ik iets verzinnen met het materiaal dat daar beschikbaar is.”

De volgende reis naar Gambia is al volgende week. “Dan wil ik ook een heleboel eigen foto’s maken, en dan bekijken of ik een stichting kan opzetten. Zodat ik ook de grote bedrijven hier in Nederland kan aanschrijven met het verzoek om spullen.”

Meer informatie vind je op de Facebookpagina van Nienke Koeslag.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto’s: Nienke Koeslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties