Nicole ter Halle: “Indy gaat steeds meer voor me door het vuur”

Nicole ter Halle: “Indy gaat steeds meer voor me door het vuur”

0 1094
Nicole ter Halle en Indy. Foto: Mandy Beunk

Toen Nicole ter Halle de pony Indy leerde kennen had de merrie gedragsproblemen en flink overgewicht. Een jaar later zijn ze op de goede weg en hopen ze binnenkort hun eerste wedstrijd te rijden. “Het is echt bijzonder hoe we binnen een jaar naar elkaar zijn toegegroeid”, stelt Ter Halle.

Ontploffen

“Indy was echt een bom”, begint de amazone te vertellen. “Ze kon van het ene op het andere moment ontploffen van de meest simpele dingen zoals water in een emmer doen. Om die reden kwam ze in training bij de stal waar ze nu nog staat. Niet alleen om haar gedragsproblemen, maar ook omdat ze veel te zwaar was moest ze aan het werk. De oude eigenaresse zocht toen een verzorger omdat ze geen tijd meer voor Indy had, dus ben ik via een vriendin bij haar terechtgekomen. Dat is nu ongeveer een jaar geleden. Twee maanden nadat ik haar ging verzorgen heb ik haar overgekocht.”

Veel lessen

Allereerst zijn ze begonnen met het wegnemen van Indy’s angst. “Dat deden we door heel veel te oefenen, het is echt wel een uitdaging geweest om dat er uit te krijgen. Bij bijvoorbeeld schriktraining kwam ze eerst met vier benen de lucht in. We hebben dat vooral aangepakt door veel lessen te nemen. Op de trainingsstal werken ze met Parelli, dus daar heb ik eerst lessen in genomen. Uiteindelijk ben ik daar zelf steeds meer mee gaan uitvogelen zodat ze meer ontspannen werd. We zijn altijd gestopt op het moment dat ze onstpande. Of dat nou na 40 minuten was of al na 10 minuten, we stopten gelijk zodra ze het goed had gedaan.”

Geen twijfel meer

Doordat de training steeds beter ging, werd het gewicht van Indy ook steeds gezonder. Ter Halle vertelt: “In het begin kon ze nog geen rondje galop volhouden of haar tong hing al op haar knieën. Ze was zó dik dat mensen zich afvroegen hoe het kon dat ze nog niet hoefbevangen was. We zijn het gewoon rustig aan steeds verder gaan opbouwen. Inmiddels houdt ze een uur intensieve dressuurles al helemaal vol. Toen ze nog zo dik was zat ze ook niet lekker in haar vel en wilde ze ook eigenlijk niet mee de paddock af. Sinds ze zoveel gewicht is kwijtgeraakt twijfelt ze niet meer of ze mee wil. Het is altijd oortjes naar voren en aan het werk.”

Helemaal vast

Ook aan de rechtgerichtheid van de merrie moest nog gewerkt worden. “Toen ik Indy kocht was ze schever dan scheef en had ze een westernzadel dat haar totaal niet paste. Dat heeft geleid tot zeven wervels die helemaal vast zaten. Ook haar borstbeen zat links en rechts helemaal vast, en nog wel wat meer kleine dingen. De laatste keer dat de chiropractor kwam zei ze dat ze zou willen dat ieder paard zo goed los zat in de spieren in de rug. Het is super leuk om van iedereen te horen hoe erg ze is veranderd en voortuitgegaan”, licht Ter Halle trots toe.

Enorm verschil

Ondertussen gaat het heel goed en doet de combinatie van alles samen. “We rijden buiten, doen aan dressuur, vrijheidsdressuur en we zijn met Natural Horsemanship en ze 7 games van Parelli aan het werk”, somt de amazone op. “Springen vond Indy eerst heel eng, maar dat vindt ze ondertussen ook heel leuk. In augustus hebben we zelfs al onze eerste crossles gepland staan. We hebben hier op stal ook een speelwei met boomstammen, die nemen we al wel eens mee voor de afwisseling. Ze pakt alles eigenlijk heel snel op. Als je foto’s en filmpjes van een jaar geleden terugkijkt zie je echt enorm veel verschil.”

Knuffeldier

Over haar merrie vertelt Ter Halle: “Ze is op zich heel braaf, al heeft ze soms wel een beetje van die nukken. Dan schiet ze ineens uit het niets weg, al kan ik het nu wel goed aanvoelen. Het leukste aan haar vind ik wel dat ze echt een knuffeldier is. Ze hinnikt altijd als ik aankom of probeert me een kusje te geven. Dat kunstje heb ik haar aangeleerd, en ze gebruikt het nu steeds om om snoepjes te schooien”, lacht ze. “In een jaar tijd is ze echt heel erg naar mij toe getrokken. Ze komt altijd aanlopen om te kijken wat ik aan het doen ben. Dat is echt super leuk om te merken, dat je zo naar elkaar toe groeit.”

Op wedstrijd

De amazone en haar pony werken hard richting hun eerste wedstrijd. “Mijn doel is sowieso om een officiële crosswedstrijd te starten”, licht ze toe. “Ook wil ik graag dressuurwedstrijdjes met haar rijden. We zijn laatst voor het eerst met de trailer naar vreemd terrein gegaan. Ze heeft zich heel goed gedragen en dat is echt fijn. Op dit moment heb ik nog niet een bepaalde klasse als doel. We gaan gewoon beginnen en we zien het wel. Ik zou het fijn vinden als we op concours een fijn rondje kunnen rijden, dat Indy ontspannen is en dat het goed loopt. Dat is al een hele prestatie an sich, vooral als je weet waar ze vandaan komt.”

“Ik hoop dat het nog meer de goede kant op gaat maar ik ga er vanuit van wel”, klinkt ze gemotiveerd. “Hoe verder we komen, hoe meer Indy voor me doet. Ze vertrouwt op mij als ik zeg dat we iets gaan doen en gaat steeds meer voor me door het vuur. Dat is echt best wel bijzonder”, sluit Ter Halle trots af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Mandy Beunk

Reacties