Nico Schulpen: ‘Fokker zoekt ruiter biedt een heel breed pakket aan’

Nico Schulpen: ‘Fokker zoekt ruiter biedt een heel breed pakket aan’

Nico Schulpen is projectleider van het project “Fokker zoekt ruiter’ in Limburg. De voorloper van het project “Eigenaar zoekt ruiter’. Vier jaar geleden is ‘Fokker zoekt ruiter’ van start gegaan. Vele mooie matches tussen fokkers en amateur ruiters zijn al gemaakt. Inmiddels is het project veel breder getrokken en krijgen deelnemers ondersteuning op alle gebieden.

Hoe vermarkten

“Twee fokkerijclubs uit Limburg organiseerden een symposium in de Schatberg in Sevenum met als onderwerp hoe we de jonge paarden kunnen vermarkten. De zaal zat tot de nok toe vol en de conclusie was dat fokkers en ruiters bij elkaar gebracht moesten worden. Ik ben toen met een aantal mensen hiermee aan de slag gegaan en daar is ‘Fokker zoekt ruiter’ uit ontstaan. Wij heten ‘Fokker zoekt ruiter’, maar in praktijk is het veel breder. Ik ben ook nauw betrokken bij ‘Eigenaar zoekt ruiter’. Deze naam dekt de lading iets beter.”

Al stappen verder

“Inmiddels zijn we in Limburg al vier jaar aan de gang en zijn we al weer een aantal stappen verder, dan alleen de matches maken. We bieden combinaties die door ons gematcht zijn ook een helpende hand wat betreft trainingen. Daarvoor hebben we een aantal top instructeurs die met ons meewerken. Ook werken we al jaren nauw samen met Equinolab. De combinaties worden een aantal keer door hen gemeten. Die metingen worden geanalyseerd door bewegingswetenschappers. Aan de hand daarvan krijgt iedereen een persoonlijk advies. Aan het eind van het traject wordt een verslag opgemaakt met daarin een advies voor het vervolg.”

Programma interessant

“We zetten verder ook in op coaching. Met eigenaren en ruiters worden doelstellingen besproken en gedurende het traject wordt er aan coaching op afstand gedaan, maar zijn er ook huisbezoeken. We hebben ook een samenwerking met Functio, een fysiotherapie praktijk. Daar worden de deelnemers getest en wordt bijgestuurd waar nodig. Zo is de cirkel rond en maken we het programma interessant voor de deelnemers. Het uiteindelijke resultaat moet zijn dat het paard verbetert, maar ook de ruiter of amazone. Het moet voor iedereen een win-win situatie opleveren.”

Weinig drempels

“We maken zo’n 20 matches per jaar. Er zijn een paar eigenaren en ruiters en amazones die al een paar jaar meedoen. Het is ook al wel diverse malen gebeurd dat iemand ermee moest stoppen, omdat het paard verkocht werd. Dat is uiteindelijk ook het doel van het project, om de afzet te bevorderen, dus wij zullen nooit een remmende factor zijn bij verkoop. Als een fokker geen afzet heeft, dan blijft hij geen fokker. We proberen ook zo weinig mogelijk drempels op te werpen in het programma. De enige uitzondering die we hebben, is dat we geen hengsten aannemen. Die horen bij profs en ons programma is gericht op de amateurs. Rob Ehrens is al jaren ambassadeur voor het project en gelooft er ook echt in. Het project loopt zo goed, omdat iedereen zich er enorm voor inzet, zowel de organisatie, als de eigenaren en de ruiters en dat is heel mooi om mee te maken.”

Kijk hier voor meer informatie over ‘Fokker zoekt ruiter .

Bron: De Hoefslag

Reacties