Neurologische vorm van rhinopneunomie vastgesteld in Ede

Neurologische vorm van rhinopneunomie vastgesteld in Ede

0 2660
Rhinopneumonie

Op Stal Paardenkracht in Ede is de neurologische vorm van rhinopneunomie (EHV1) vastgesteld. Dat meldt de Sectorraad Paarden. De paarden op deze stal zullen de locatie de komende weken niet verlaten. Er worden ook geen paarden van buitenaf toegelaten. Alle paarden staan onder controle van een dierenarts.

‘Liever te veel gewaarschuwd dan iets in de doofpot gestopt’

Stal Paardenkracht zette zelf ook een bericht op Facebook: ‘Lieve, prachtige, Isa is overleden aan rhino. Een diagnose die veel stallen niet in het openbaar delen, vanwege de massahysterie die dan kan ontstaan. Rhino (de neurologische vorm) is verschrikkelijk, de angst ervoor is begrijpelijk. Zo’n 30-40% van de paarden draagt het virus bij zich. Sommigen worden op een moment in hun leven ziek. Anderen niet. Het enige dat wij kunnen doen is onze paarden heel goed in de gaten houden, er open over zijn en onze stal tijdelijk op slot doen, dit alles in goed overleg met de dierenarts. Liever te veel gewaarschuwd, dan iets in de doofpot gestopt dat daar niet hoort. Wees alert op koorts en dikke benen. We wensen niemand, maar dan ook niemand toe om dit door te moeten maken.’

EHV1 bevestigd

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD – Deventer) heeft na onderzoek van neusswabs en bloedmonsters bevestigd dat het op deze locatie gaat om rhinopneumonie (EHV1).

Rhinopneumonie, een virusinfectie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen, is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden en niet-besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden.

Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via handen en kleding. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Bron: Sectorraad Paarden

Foto: archief

Reacties