Neurologische vorm van Rhino bij Manege Lelystad

Neurologische vorm van Rhino bij Manege Lelystad

0 1580
Rhinopneumonie

Bij Manege Lelystad in Lelystad is maandag de neurologische vorm van Rhinopneumonie vastgesteld. Een paard is inmiddels overleden. Twee paarden vertonen neurologische verschijnselen en zijn in quarantaine geplaatst.

De op de stal aanwezige paarden hebben in de afgelopen periode geen contact gehad met andere paarden. Ze mogen de locatie de komende weken ook niet verlaten. Tevens worden er geen paarden van buiten toegelaten. De paarden staan onder dagelijkse controle van een dierenarts.

Protocol

Manege Lelystad gaf op hun Facebookpagina aan dat op zondag 13 oktober één van de paarden ziek was. De dierenarts dacht dat de ziekteverschijnselen op Rhino konden duiden. De manege heeft toen al direct het protocol gevolgd van de Sectorraad Paarden. Dit om verdere verspreiding tegen te gaan. Maandag werd duidelijk dat het inderdaad om Rhinopneumonie (EHV1) ging.

Virusinfectie

Rhinopneumonie is een virusinfectie dat zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.
Het is een veel voorkomende ziekte in Europa. De neurologische vorm keert jaarlijks terug. Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel.

Gescheiden houden

Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar het beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.
Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans om zich te verspreiden.

Als u uw paarden van Rhinopneumonie verdenkt, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen, is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.

Bron: De Hoefslag/ Sectorraad Paarden

Reacties