Nele Osinga: “De keuze is gemaakt vanuit het welzijn van Medena”

Nele Osinga: “De keuze is gemaakt vanuit het welzijn van Medena”

0 2411

Een paard met pensioen doen is nooit leuk, helemaal niet als hij nog helemaal niet zo oud is. Toch moesten verzorgster Nele Osinga de eigenaresse van de pony deze moeilijke keuze maken, toen de 9-jarige palamino merrie Medena een zware blessure opliep. De amazone is dankbaar voor de tijd die ze met Medena gehad heeft en hoopt dat ze met de nieuwe Freiburger Harvey Specter net zulke mooie momenten kan beleven.

“Ik heb Medena een jaar verzorgd, waar ik genoeg tijd voor had omdat ik door de coronaomstandigheden niks anders kon doen. Dat was echt fantastisch”, blikt Osinga enthousiast terug. Via een facebookadvertentie is ze in 2020 terechtgekomen bij de merrie. “Eén van de dingen die ik nooit meer zal vergeten is het moment dat ik haar voor het eerst zag. Medena stond in de paddock net om het hoekje van een gebouw, toen ik de hoek om kwam zag ik haar heel vrolijk naar me kijken. Op dat moment wist ik gelijk dat dit mijn droompaard was”.

Pittige dame

Het was liefde op het eerste gezicht, dus de amazone besloot de merrie fulltime te gaan verzorgen. “Wat ik ook nooit meer vergeet is dat ze zich heeft losgetrokken toen ik voor de tweede keer bij haar was. Er gebeurde niks ernstigs en we hadden haar snel weer te pakken, maar ik wist gelijk waar ik aan toe was”, grinnikt ze. “Het is een pittig dametje, maar ze is zo leuk. Madena is super lief, maar je moet haar wel echt met respect behandelen en rustig met haar zijn, omdat ze heel hoog in het bloed staat. Ze is superlief, slim en we konden uren knuffelen, het is echt een fantastisch paard”.

In het begin werkte de combinatie vooral vanaf de grond, later begonnen ze ook met rijden. “We hebben zeker wel tegenslagen gekend. Het rijden ging heel lang goed, maar van de ervaringen op stal wist ik wel dat ze heel pittig kon zijn onder het zadel. Zelf ben ik een persoon die niet snel bang is en redelijk snel op onbekende paarden gaat zitten, maar als ik er vervolgens echt aan moet gaan rijden vind ik het toch best spannend met zo’n paard. Toch heeft ze nooit iets fout gedaan en was ze super lief. Op een gegeven moment voelde ze zo goed en ging ze zo fijn door haar lichaam lopen, dat iedereen verbaasd was en het helemaal fantastisch vond”.

Pensioen

Zes maanden nadat Osinga begon met het verzorgen van Medina, begon de merrie aan te geven dat er iets mis was. “Dat deed ze door te gaan steigeren, we hebben het toen even aangekeken maar al snel trokken we de conclusie dat er iets aan de hand was. De dierenarts heeft haar toen helemaal onderzocht en nagekeken en hij vertelde dat er iets niet goed zat in de rug, en dat het voor Madena het beste was om te stoppen met rijden. Toen hebben we de keuze gemaakt om haar met vervroegd pensioen te doen”.

“Het was een hele moeilijke keuze”, vervolgt ze. “Maar alles wat wij deden, en nu doen met Harvey, doen we vanuit het welzijn van het paard. Dat is voor zowel mij als de eigenaresse het allerbelangrijkste, de paarden moeten het gewoon goed hebben. Wij konden Medena geen goed leven bieden als pensioenpaard, dus hebben we besloten om haar aan een kennis te geven, waar ze nu van haar pensioen mag genieten als fokmerrie”.

Harvey Specter

De amazone mist Madena nog steeds, maar de komst van Harvey Specter helpt haar er grotendeels doorheen. “Madena was een droompaard, maar dat is Harvey natuurlijk ook”, legt ze uit. De 2,5-jarige Freiberger staat nu drie weken op stal bij zijn nieuwe eigenaresse en verzorgster. “Hij is echt super lief en doet het tot nu toe heel goed, ondanks dat hij wel heel erg moest wennen aan zijn nieuwe plekje. We zijn een beetje begonnen met grondwerk en dat pakt hij supergoed op, want hij is echt heel slim”.

Ook met Harvey was het liefde op het eerste gezicht, volgens Osinga. “Hij is heel anders dan Madena, veel rustiger en op een andere manier nieuwsgierig. Hij is wat meer in zichzelf, terwijl Madena zich veel meer uitte als er iets aan de hand was”, legt ze uit. “Ons doel is om zo veel mogelijk plezier te maken met Harvey en dingen te doen, die met Madena iets moeilijker waren, zoals buitenrijden. Lekker door het bos galopperen, maar ook een dressuurwedstrijdje rijden en af en toe een springparcourtje meepakken. We blijven gewoon lekker recreatie rijden, genieten is het allerbelangrijkst”.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Sanne van Zalen

Reacties