Negentien aanbevelingen voor eerlijker jureren

Negentien aanbevelingen voor eerlijker jureren

jury

De Dressage Judging Working Group heeft negentien adviezen gegeven waarmee de FEI het jureren eerlijker kan laten verlopen. De werkgroep nam het huidige systeem daarvoor flink onder de loep.

De adviezen werden samengevat in een 26 pagina’s tellend rapport. Daarom komen onder meer het jureringssysteem, de educatie van juryleden en de efficiëntie aan de orde.

Het jurysysteem heeft vijf pijlers: transparantie, eerlijkheid, gebruiksvriendelijkheid, begrijpelijkheid en flexibiliteit. Dat laatste houdt in dat een jury protocollen moet kunnen herzien en aanpassen.

Behoorlijke druk

Onderzoekers van de Nottingham Trent University bestudeerden videobeelden uit de FEI Grand Prix en concludeerden dat de complexiteit en hoeveelheid beslissingen die een jurylid moet nemen een behoorlijke druk opleveren.

De onderzoekers stellen bovendien vast dat bepaalde factoren een negatieve invloed hebben op de manier van jureren. Dat kunnen bijvoorbeeld het tijdstip en de tijdsduur zijn, en het aantal pauzen en de lengte daarvan. Ook het tijdverschil kan een jurylid beïnvloeden, of hij of zij last heeft van een jetlag of slaapgebrek en of er sprake is van uitdroging.

Ook de lichaamsconditie, medicijngebruik en de conditie van de ogen zijn van invloed, stellen de onderzoekers.

Bevooroordeling

Een ander aspect dat in het rapport aan de orde komt is de beïnvloeding van scores. Het jurysysteem zou opgewassen moeten zijn tegen bevooroordeling, waar bijvoorbeeld sprake van is bij de volgorde waarin combinaties in de ring verschijnen.

De hoogst genoteerde ruiters starten doorgaans als laatste en jury’s zouden zich er goed van bewust moeten zijn wat de invloed daarvan op hun beoordelingsvermogen is.

FEI-lid Frank Kemperman is voorzitter van de werkgroep, waar verder onder meer dressuuramazone Kyra Kyrklund en jurylid Maribel Alonso deel van uitmaken.

Het volledige rapport vind je hier.

Bron: horsetalk.co.nz

Foto: Remco Veurink

Reacties