Negen merries ster in Haaksbergen, zeven in Lonneker

Negen merries ster in Haaksbergen, zeven in Lonneker

Stamboekkeuring boyl

Op de stamboekkeuring in Haaksbergen werden alle negen merries ster verklaard. Bovendien scoorden drie merries 85 punten voor hun verrichting.

Bij Jan Greve in Haaksbergen lag het gemiddelde niveau hoog, iets wat ook blijkt uit het feit dat alle aangeboden merries het sterpredicaat verdienden. Vijf van de zes aangeboden springmerries, en twee van de drie dressuurmerries staan geregistreerd op naam van gastheer Greve.

Karelien W

Een heel compleet paard bleek de Comme Il Faut-dochter Karelien W van fokkers Jan en Willem Greve. Laatstgenoemde presteerde met moeder Elien in het internationale 1.45m en zij is nu met Katharina Offel op 1.60m-niveau geklasseerd. Afgelopen maart won Offel met Elien nog de Grand Prix van CSI2* Oliva – Valencia.

‘Karelien W is een mooie merrie die goed in het rechthoeksmodel staat, een goede voorhand en een sterk lichaam heeft,’ aldus inspecteur Henk Dirksen. ‘Bovendien liet ze een hele goede draf zien, waarvoor we haar 85 punten hebben gegeven.’

Datzelfde puntenaantal kreeg deze merrie ook voor het springen. ‘Ze heeft een goede, actieve manier van galopperen en springt met veel afdruk, voorzichtigheid en heel veel atletisch vermogen. Voor het vermogen kreeg ze daarom 90 punten!’  Het exterieur van Karelien W is met 80 punten beoordeeld.

Kathelien W

Uit dezelfde moeder werd ook de Cornet Obolensky-dochter Kathelien W, eveneens van fokkers Jan en Willem Greve, met goede punten ster verklaard. Ze is maar 1.60m groot maar liet goede dingen zien. ‘Deze merrie toonde zich heel patent en voorzichtig. Op de sprong is ze vlug en ze liet zien over atletisch vermogen te beschikken.’

Moeder Elien, die al een sterdochter van Kannan bracht, werd daarmee direct preferent verklaard op haar eerste en enige drie nakomelingen.

Kaomi W

Ook een heel opvallend paard was de O’Brien-dochter Kaomi W van fokker Jan Greve, die met 70/85 het sterpredicaat verdiende. Haar moeder werd destijds uitgeroepen tot Nederlands kampioen vrij springen en Kaomi W liet zien dat de appel niet ver van de boom is gevallen.

‘Ze galoppeert heel lichtvoetig en springt met zeer goede reflexen. Op de sprong kan ze heel gemakkelijk naar voren doorschakelen, toont ze zich zeer voorzichtig en maakt ze de sprong heel goed af achter. Echt een heel goed springpaard en voor het vermogen heeft ze 95 punten gekregen, naast 85 voor zowel de galop als de reflexen.’

Voor het exterieur kreeg ze 75 punten. ‘Ze heeft een atletisch model en heeft hard en correct fundament.’

Dressuurmerries

Ook bij de dressuurmerries kwamen er goede paarden naar voren. De door S. Wijnveen uit Winterswijk Woold gefokte Kebbony (v All At Once) van Jan Greve scoorde 75 voor exterieur en 85 voor het bewegen, inclusief 90 punten voor de galop.

‘Dit is een aansprekende merrie met een goede voorhand en correct fundament. Ze draaft met heel veel balans, een goed achterbeengebruik en veel buiging in de gewrichten. Datzelfde beeld zien we ook in de galop, waarin ze echt uitblinkt met haar balans en sterke achterbeen. Ook maakt Kebbony veel houding van nature.’

Kristalglans

Met 75/80 voldeed ook Kristalglans (v Feel Good) van fokker M.M. Smink uit Achterveld ruimschoots aan de eisen voor ster. ‘Deze merrie staat goed in het rechthoeksmodel en heeft een mooie lange hals. Ze beweegt met veel balans, maakt een goede houding en draaft met een sterk gebruik van het achterbeen.’

Voor de draf en de houding liet Kristalglans 85 punten noteren.

Lonneker

Aansluitend aan de stamboekkeuring in Haaksbergen, vervolgde het Overijsselse merriekeuringsseizoen in Lonneker. Daar werden zes spring- en één dressuurmerrie ster verklaard. Henk Dirksen beoordeelde de springmerries samen met Arnold Kootstra en de dressuurmerries samen met Floor Dröge.

Keniki HL

In de avonduren werden er vijftien spring- en vier dressuurmerries bekeken. Met 80 punten voor zowel het exterieur als het vrij springen was de Namelus R-dochter Keniki HL van Henk Luijerink uit Tubbergen het meest complete paard van de keuring.

Ook de Cornet Obolensky-dochter Kick It VDP van fokkers Arend en Arend-Jan van de Pol kreeg dankzij haar goede springtechniek en vermogen 80 punten voor het vrij springen, maar kon nu het sterpredicaat niet toebedeeld krijgen qua exterieur.

Danelina

Datzelfde geldt voor de tienjarige Colandro-dochter Danelina van E. Nieuwhuis uit Denekamp. Zij kreeg voor zowel de reflexen, techniek als vermogen de mooie score van 80 punten.

Bij de dressuurmerries kreeg Kim (v El Capone) van J. Vegter uit Enschede het sterpredicaat met tweemaal 75 punten. Haar hoogste punten (80) kreeg ze voor haar goede stap.

Bron: KWPN

Archieffoto: Remco Veurink

Reacties