In negen maanden 34 paarden dood op renbaan Santa Anita California

In negen maanden 34 paarden dood op renbaan Santa Anita California

renbaan renpaard

Dierenactivisten eisen dat de races op de renbaan van Santa Anita in Californië stil worden gelegd. Dit omdat er in negen maanden tijd al 34 paarden dood zijn gegaan.

“Die paarden stierven niet zomaar”, aldus de activisten.

Beenbreuk

Het laatste slachtoffer in een lange reeks is het paard Satchel Paige. Tijdens een race afgelopen weekend liep hij een beenbreuk op en moest worden ingeslapen.

Races stilgelegd

De Santa Anita-racebaan in de staat Californië is de oudste renbaan van Amerika. Hij bestaat al sinds 1934. Het is niet voor het eerst dat de renbaan in opspraak is. In het voorjaar werden de races al een paar weken stilgelegd, nadat opvallend veel paarden waren overleden.

Experts ingeschakeld

Experts die door de organisatie zijn ingehuurd konden geen oorzaak vinden voor het hoge aantal sterfgevallen. Paarden stierven aan verwondingen tijdens de race of bij trainingen, maar ook aan hartaanvallen en een aantal dieren overleed onder mysterieuze omstandigheden.

Niet fit genoeg

Volgens dierenactivisten worden de paarden slecht behandeld. Dierenwelzijnsorganisatie PETA zegt in een verklaring: “Paarden lopen niet zomaar botbreuken op en jonge paarden gaan niet zomaar dood aan hartaanvallen.”
De organisatie denkt dat dieren medicijnen krijgen om te maskeren dat ze niet fit genoeg zijn voor de races. In zeker één geval is dit ook bewezen.
Maar volgens de organisatie van races in Californië worden de paarden juist als ‘royalty’ gezien. In een interview met een plaatselijke krant laten ze weten: “Wij leven voor de paarden, waarom zouden we ze niet beschermen?” Feit is wel dat er bij de races op Santa Anita dit jaar meer paarden sterven dan gemiddeld en veel meer dan bij vergelijkbare races in bijvoorbeeld Europa of Azië.

Maatregelen

Het bestuur van het Santa Anita racebaan begrijpt dat het een probleem heeft. Na het stilleggen van de races in maart werden daarom maatregelen genomen. Er is een team van dierenartsen ingesteld dat ieder paard voor een race onderzoekt en moet goedkeuren. Ook zijn er strengere regels ingevoerd voor medicatie en het gebruik van zwepen.
Maar volgens dierenactivisten is het allemaal niet genoeg. Ze krijgen daarin bijval van de gouverneur van de staat Californië. Die zei onlangs tegen de krant The New York Times dat het tijdperk van paardenraces op z’n eind loopt, tenzij de sport ingrijpend verandert.

Belangen groot

De Amerikaanse organisatie voor de paardensport heeft nog wel vertrouwen in Santa Anita. Daarom is besloten dat het belangrijkste paardenrace-evenement van het jaar, dat daar volgende maand wordt gehouden, gewoon doorgaat.
De belangen zijn groot: er is ruim 28 miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen. En met het wedden op de paardenraces is ook nog eens een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar gemoeid.

Autopsie

Op Satchel Paige, het laatste slachtoffer, wordt autopsie gedaan om te onderzoeken waaraan het paard is overleden. “Zodat we kunnen leren wat, en òf, we iets kunnen doen om zulke sterfgevallen op de racebaan te voorkomen”, zo laat het bestuur van Santa Anita weten.
Ondertussen heeft ook de Amerikaanse politie een onderzoek ingesteld naar het overlijden van de paarden.

Bron: RTL

Reacties