Neel Schakel-van Klei: ‘Het was best een drempel om para te gaan...

Neel Schakel-van Klei: ‘Het was best een drempel om para te gaan rijden’

0 3589
Neel Schakel-van Klei edison s

Neel Schakel-van Klei maakte pas eind 2018 haar debuut in de para-sport en plaatste zich direct voor de finale van de KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy. “Het was een vliegende start,” vertelt de amazone.

Schakel-van Klei kreeg begin 2006 te horen dat ze MS heeft. “Ik had veel vage klachten en uiteindelijk bleek dat het door MS kwam. Ik heb altijd in de paarden gewerkt, dus mijn wereld stond wel even op zijn kop. Het is behoorlijk slikken als je lijf niet doet wat jij wilt. Ik ben daarna een poosje gestopt, maar daar werd ik ook niet gelukkig van.”

Edison S

In 2014 kwam Edison S (v Vivaldi) op haar pad. “Ik hielp bij Ad Valk op stal en daar stond hij. Edison was een beetje en pechvogel, hij had als veulen al in het gips gestaan. Zowel Ad als ik wilden hem een kans geven en ik mocht hem overnemen. We hebben een keer de Pavo Cup meegereden en wat jonge paarden wedstrijden, maar verder heeft hij nog niet zoveel wedstrijdervaring.”

In 2016 werd de amazone gekeurd voor Grade V. Het duurde echter nog een flinke tijd voordat ze haar intrede maakte in de para-sport. Dat kwam ook omdat Schakel-van Klei en haar man hun manegebedrijf in het Utrechtse Ameide verruilden voor een kalverstal met 1800 dieren in het Overijsselse Holsten èn omdat de amazone moeder werd. “Beste ingrijpend,” vindt ze.

“Het was bovendien best een drempel op para te gaan rijden. Maar mijn lijf werkt steeds minder mee en, ook omdat je ouder wordt, moet je dat gaan accepteren. Daarnaast denk ik: waar deuren dicht gaan, gaat er ook weer één open. Dat moet ik gaan gebruiken en niet teveel in het oude blijven hangen.”

Joyce Heuitink

Bondscoach van de para-ruiters Joyce Heuitink trok Schakel-van Klei uiteindelijk over de streep. “Ze vroeg almaar: ‘Wanneer rijd je mee?’ Ze heeft echt haar best gedaan. In november reed ik mee met de kwalificatie van de KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy in Hellendoorn, meteen met goed resultaat. Ook mocht ik meerijden op Jumping Amsterdam en Indoor Brabant. Steeds op het laatste moment, omdat er iemand uitviel en ik reserve was. En het ging boven verwachting.”

Sindsdien probeert de amazone met de inmiddels tienjarige Edison S zoveel mogelijk para-wedstrijden mee te pakken. “Hij is heel sensibel en moet nog ervaring opdoen. Hij heeft drie goeie gangen en het is met zijn 1.80 meter een imponerend paard. En hij heeft de looks mee.”

Reguliere sport

Schakel-van Klei, die bij Inge van der Schaft traint, is van plan om naast de para-wedstrijden ook in de reguliere sport te blijven rijden, maar dat is niet makkelijk. “Ik zou met Edison graag ZZ-Licht gaan starten, maar met de para-wedstrijden er tussendoor, kom ik daar nog niet aan toe. Daarnaast kan ik met de drukte thuis niet wekelijks op wedstrijd.”

Ook zou de amazone graag meer paarden rijden, maar dat lukt, mede vanwege de MS, nauwelijks. “Mijn linkerkant functioneert minder en dan vooral mijn been. Ik heb minder spierkracht en kan niet te lang in dezelfde houding zitten. Ook ben ik sneller moe. Ondanks is er een nieuwe scan gemaakt en daaruit bleek dat er weer nieuwe beschadigingen bij zijn gekomen. Dat betekent dat ik weer medicijnen moet spuiten, wat vanwege de zwangerschap even niet kon.”

Hoewel het rijden dus niet altijd eenvoudig is, doet de nieuwe uitdaging van de para-sport haar goed. “Het werkt stimulerend en het is leuk om een doel te hebben. Als de lat er is, leg je hem vanzelf steeds hoger.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties