Nederlandse koniks naar Spaans Cantabrië

Nederlandse koniks naar Spaans Cantabrië

0 22

Op woensdag 19 december vertrok een groep van 27 koniks van FREE Nature richting de bergen in Spaans Cantabrië. Hier gaan ze leven in een unieke wildernis met tal van anderen wilde soorten.

De koniks worden in hun eigen sociale groepen vervoerd. Dit betekent dat FREE Nature een drietal harems beschikbaar stelt. We kiezen voor deze werkwijze omdat dit de meest ethische manier is. Door dieren in hun eigen groep te verplaatsen, wordt voorkomen dat de dieren onderweg of in hun nieuwe leefomgeving opnieuw de sociale orde moeten vaststellen. Ervaren leiddieren zorgen ervoor dat de overgang naar hun nieuwe leefomgeving zo soepel mogelijk verloopt.

De dieren worden geherintroduceerd in een rewilding-gebied van 1.750 hectare. In hun nieuwe leefomgeving dragen de dieren bij aan een halfopen landschap en een unieke wilderniservaring voor Europa. De afgelopen decennia zijn veel boeren met hun vee vertrokken uit de streek, waardoor een bijzonder landschap dreigde dicht te groeien. Door de herintroductie van wilde grazers wordt dit nu voorkomen en kan er zich een gevarieerd, natuurlijk landschap ontwikkelen. Naast genoemde soorten komen hier wilde soorten voor als steenbok, moeflon, gems, ree en wild zwijn. Ook zijn beer, wolf en meerdere soorten gieren aanwezig. Eerder dit jaar is er een groep wisenten in het gebied los gelaten en herintroductie van soorten als edel- en damhert en wilde ezel staan in de planning. Het totale reservaat groeit hierbij de komende jaren richting de 5.700 hectare. Nergens anders in Europa is zo’n unieke verzameling inheemse grote dieren te vinden.

De koniks van FREE Nature worden geherintroduceerd samen met koniks van het Groninger Landschap en koniks en heckrunderen vanuit België, beschikbaar gesteld door het Vlaams Ministerie en wildpark Han sur Lesse. Het gehele project is geïnitieerd en wordt begeleid door Joep van de Vlasakker van Flaxfield Nature Consultancy samen met Spaanse partners. Tijdens zijn zoektocht naar wild levende paarden kwam hij onder andere bij FREE Nature terecht.

 

Hoefslag/Free Nature

Reacties