WK: Nederlandse fok wint Telgangren

WK: Nederlandse fok wint Telgangren

De Nederlands gefokte merrie Lótus frá Aldenghoor is gisteren op het WK voor IJslandse Paarden in Berlijn voor de vierde keer op rij wereldkampioen geworden in de telgangren over 250 meter. Onder de IJslandse ruiter Bergþór Eggertsson ging zij in 21,97 seconden over de finish, bijna 41 km per uur. Het officieel erkende wereldrecord op deze afstand is 21,84 seconden.

Lotus werd ook Wereldkampioen in 2011, 2009 en 2007. In 2005 werd ze ‘slechts’ zesde, met een tijd van 22,65, in 2003 werd ze derde met 22,43 totaal. Dat jaar werd ze gereden door de voor Nederland rijdende Sigurður Marínusson, die dit jaar Wereldkampioen Telgangproef is geworden. Bij de telgangren krijgen alle combinaties vier doorgangen, waarvan de snelste telt. In de laatste race probeert nummer twee, Iben Andersen uit Denemarken, Lótus in te halen, maar al snel na de start valt haar Skuggi in galop. Vervolgens probeert ze Lótus aan een nog snellere tijd te helpen door naast haar mee te galopperen, maar dat mag niet baten. De tijd van de eerste doorgang blijft staan.

Jeugdruiter Stella Timmerman, met Fríður frá Flóðgarði de enige Nederlandse deelnemer aan deze proef, wordt zesde van de young riders, met een tijd van 25,60”.

De wereldkampioenschappen voor IJslandse Paarden worden iedere twee jaar gehouden in een ander land. Dit jaar was de beurt aan Duitsland en vindt de WK voor het eerst plaats in een grote stad: Berlijn. Op sportpark Karlshorst bevindt zich een meer dan 100 jaar oude drafbaan die voor de gelegenheid is omgebouwd tot het zes km2 grote WK-terrein. Aan de WK nemen 18 landen met in totaal 250 ruiters deel. De Nederlandse equipe voor de WK in Berlijn is samengesteld door het NSIJP (Nederlands Stamboek voor IJslandse Paarden) en bestaat uit 15 wedstrijdruiters en 2 paarden die in de fokcategorieën zijn voorgesteld.  In totaal hebben meer dan 12.000 bezoekers uit heel de wereld de WK bezocht.

Bron: www.nsijp.nl / Foto: Henk Peterse en Marius MacKenzie

 

Reacties