Nederlander wereldkampioen telgangproef

Nederlander wereldkampioen telgangproef

De IJslandse Nederlander Sigurður Marinusson is vandaag op het WK voor IJslandse Paarden in Berlijn opnieuw wereldkampioen in de Telgangproef (PP1) geworden. Deze keer veroverde hij de titel samen met zijn opvallende bonte paard Atli frá Norður-Hvammi en niet met Eilimi, waar hij twee jaar geleden ook de wereldtitel mee won.

Aan de Telgangproef deden in totaal ruim vijftig deelnemers mee, waaronder drie Nederlanders: Pim van der Sloot met Draumur, Stella Timmerman met Friður en titelverdediger Sigurður Marínusson. Bij de telgangproef telt niet alleen de snelheid die het paard haalt, maar worden er ook cijfers gegeven voor het leggen, de telgangkwaliteit en het terugnemen. Elke deelnemer krijgt twee doorgangen, waarvan het gemiddelde wordt genomen. Wie niet al te snel is moet het vooral van netjes rijden hebben, wie niet vanuit galop kan starten moet zorgen heel snel te zijn. Paarden die snel tölten en niet echt telgangen, al gaat het nog zo hard, krijgen geen hoge punten.

Siggi had een prachtige eerste doorgang. Hij kreeg een 7,5 voor het leggen, een 8 voor het eerste telgang stuk, een 8,5 voor het tweede en een 8,5 voor het terugnemen. Zijn tijd was ook goed: 8,16. Dat gaf een totaal van 8,58. Siggi’s tweede doorgang ging nog beter dan de eerste. Dit keer kreeg hij een 7,5 voor het leggen, tweemaal een 8,5 voor de kwaliteit van de telgang en zelfs een 9 voor het terugnemen! Zijn tijd was wel iets langzamer dan de eerste keer (8,35), maar evengoed genoeg om de wereldtitel te prolongeren. Stella Timmerman eindigde met Friður op de vierde plek bij de Young Riders.

Het WK voor IJslandse Paarden duurt nog tot en met zondag 11 augustus. Vrijdag staan er nog selecties op het programma voor de T1 en de telgangren (P1) over 250 meter. Het weekend volgen de B- en de A-finales. Daar hebben zich vooralsnog geen Nederlanders voor weten te plaatsen.

Kijk hier voor meer informatie over de WK. Via de website van het NSIJP kun je van elke verreden proef tot nu toe een verslag lezen.

Bron: Hoefslag/NSIJP – Foto: Henk Peterse via www.nsijp.nl

Reacties