Nederland wint van Duitsland in rare landenwedstrijd

Nederland wint van Duitsland in rare landenwedstrijd

0 18

Het Nederlandse dressuurteam heeft de landenwedstrijd van Aken gewonnen van Duitsland met Engeland en Denemarken op de derde en vierde plaats. Hans Peter Minderhoud stelde met Exquis Nadine als laatste starter de zege op Duitsland veilig. Minderhoud reed met de merrie de een na hoogst gehonoreerde proef Grand Prix (72.468 %). De Amerikaan Steffen Peters met het Nederlandse paard Ravel, waarmee hij eerder in Las Vegas de wereldbekerwedstrijd won, won de proef met 77.830 %. Het was in het dressuurstadion van Aken een hele bijzondere landenwedstrijd. Beide aartsrivalen Nederland en Duitsland hadden om uiteenlopende redenen niet hun hoofdmacht ingezet. Aan Duitse kant ontbrak de meest succesvolle amazone Isabell Werth, vanwege het in Duitsland breed uitgemeten recente ‘dopingschandaal’ met haar paard Whisper. Nederland had uit tactische overwegingen een B-team opgesteld met Anky van Grunsven (71.362 % met IPS Salinero), Marlies van Baalen (68.426 % met BMC O’Jay DVB), Sander Marijnissen (65.702 % met Moedwill) en Hans Peter Minderhoud met Nadine. De eindscore bedroeg 212.256 %, tegen 212.213 % voor Duitsland met Ellen Schulten-Baumer (67.787 % met Donatha S), Heike Kemmer (70.723 % met Bonaparte), Ulla Salzgeber (68.128 % met Herzruf’s Erbe) en Duits kampioen Matthias Alexander Rath (71.362 % met Sterntaler-Unicef), die samen met Anky van Grunsven de vijfde plaats deelde.

 

Van Grunsven was niet erg tevreden over haar optreden met Salinero. ‘We hebben te veel fouten gemaakt. Piaffe en passage waren heel goed, maar de changementen, zowel de eners als om de twee, zouden sterker gesprongen moeten worden’. Bondscoach Sjef Jansen was evenmin tevreden. Hij had althans gemengde gevoelens. Winnen is altijd leuk, zeker in Aken, maar het had beter gekund. Los daarvan maakte in zijn ogen de jury geen sterke indruk. ‘Die moet nog veel leren’, zei hij na afloop. Marlies van Baalen was er zichtbaar het slachtoffer van. Het Zweedse jurylid vond haar goed voor de zevende plaats, terwijl de het Franse jurylid er niet meer dan de 25e plaats in zag.

Janssen oogstte op de persconferentie nog wel applaus van niet Duitse journalisten toen hij de aanwezigen liet weten het een groot schandaal te vinden hoe in Duitsland op dit moment met Isabell Werth, een van de grootste sportvrouwen die dit land ooit heeft gekend, wordt omgegaan. ‘Ik vind het respectloos dat niemand voor haar in de bres springt’, aldus Janssen.

 

De Hoefslag van 9 juli doet uitgebreid verslag van het verloop van deze landenwedstrijd

Vergelijkbare artikelen

Reacties