Nederland schiet uit de startblokken

Nederland schiet uit de startblokken

Nederland is uitstekend begonnen aan de Olympische Spelen. In de eerste wedstrijd van de springcompetitie hielden Jur Vrieling/Bubalu, Maikel van der Vleuten/Verdi, Marc Houtzager/Tamino en Gerco Schröder/London de nul. Dit betekent dat alle vier de oranjeruiters zich zonder problemen plaatsten bij de beste zestig, die doormogen naar de tweede kwalificatie, tevens de eerste ronde van de landenwedstrijd.

Voor de teams telde het resultaat enkel voor het bepalen van de startvolgorde in de landenwedstrijd van morgen. Nederland had voor vandaag als eerste geloot en heeft nu een betere startpositie in het vooruitzicht. De equipe van Rob Ehrens was de enige waarvan alle ruiters foutloos bleven, maar aangezien de beste drie tellen, hebben ook Zweden, Zwitserland en België een blanco eindscore. Deze landen komen morgen -in deze volgorde- na Nederland, dat als twaalfde van start gaat, in de baan.

De eerste wedstrijd kende een fair, niet extreem zwaar gebouwd parcours. In totaal bleven 32 ruiters foutloos en kwamen er negen met alleen een of twee tijdfouten over de streep. Toch zorgde de eerste individuele kwalificatie voor een aantal opvallende uitvallers. De meest in het oog springende was Beezie Madden. De Amerikaanse won vier jaar geleden brons met Authentic en ligt nu al uit de individuele strijd. Madden, die zich niet had weten te plaatsen met de aangekochte Simon, beleefde een drama in de een na laatste dubbel met Via Volo. De extreem springende BWP’er oversprong zich op de insprong, kwam niet uit op de tweede en stopte (foto onder). Vervolgens bleek het vertrouwen zoek en zorgde een tweede stop voor de uitsluiting. De combinatie mag morgen wel gewoon voor het Amerikaanse team in actie komen.

Het tweede grote slachtoffer was Duitser Christian Ahlmann. De kersverse vader had Taloubet thuis gelaten en gekozen had voor Codex One, maar kan de wrange nasmaak van Hongkong voorlopig nog niet wegspoelen. Ook hij ligt individueel uit de strijd door twee balken, een weigering de nodige tijdfouten, bij elkaar goed voor vijftien strafpunten. Ahlmann: ‘Ik ben enorm teleurgesteld. Ik kan niet verklaren wat er gebeurde. Het kan dat Codex One bang werd nadat hij een balk op de insprong van de dubbel kreeg en daardoor stopte.’

Klik hier voor de uitslag

(foto’s: Remco Veurink)

Reacties