Nederland op medaillekoers

Nederland op medaillekoers

De Nederlandse springequipe staat na de eerste omloop van de landenwedstrijd op een gedeelde tweede plaats en kan morgen in de beslissende omloop een gooi doen naar een teammedaille. Voor grote springsportnaties als Duitsland (10e) en Frankrijk (12e) is de olympische droom al voorbij. Hetzelfde kan gezegd worden voor de Belgen (13e), waarmee het complete podium van het WK uit de strijd is.

Nederland begon moeizaam. Jur Vrieling maakte een valse start door met VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet) een slootfout te krijgen en een ongelukkig paal op de laatste hindernis. Maikel van der Vleuten liet vervolgens zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Met een overtuigende VDL Groep Verdi TN (v. Quidam de Revel) liet een van de jongste ruiters van het veld alle obstakels van parcoursbouwer Bob Ellis ongemoeid. Marc Houtzager bracht als derde starter zijn equipe weer volledig terug in de strijd. Sterrehof’s Tamino (v. Numero Uno) is in absolute bloedvorm en vloog ogenschijnlijk fluitend over de olympische hindernissen.
Met twee nulritten op zak en een maximale score van 8 strafpunten was Nederland al verzekerd van de tweede dag (beste acht landen). Gerco Schröder verbeterde het resultaat naar 4 strafpunten. Hij kreeg met Eurocommerce London (v. Nabab de Rêve) een fout vroeg in het parcours, doordat zijn vermogendeBWP’er iets dicht bij hindernis 5a leek te komen.

Verrassend genoeg is het Saoedi-Arabië dat leidt. De Arabieren die de laatste jaren tientallen miljoenen investeerden in springpaarden zagen dit vandaag uitbetaald worden. Onder aanvoering van Prins Abdullah al Saud, die nog op nul strafpunten staat met Davos (v. Carthago Z), kwamen de Saoedi’s, met streepresultaat, uit op 1 strafpunt voor tijd.
Zij worden op de hielen gezeten door vier West-Europese landen met vier strafpunten. Dit zijn naast Nederland ook Zwitserland, Zweden en Groot-Brittannië.

De Canadezen staan op plek zes met vijf strafpunten. De zilveren equipe van vier jaar geleden heeft als handicap dat ze nog met slechts drie combinaties over zijn. Vanochtend werd Victor (v. Elmshorn) van Tiffany Foster na een veterinaire controle uitgesloten van deelname, dit tot grote opwinding van de Canadezen. Het paard zou een minimale beschadiging aan het voorbeen hebben, dat warm aanvoelde.
Ook de Brazilianen bereikten de tweede dag van de landenwedstrijd met slechts drie ruiters. Carlos Motta Ribas had zich met de pas negenjarige Wilexo teruggetrokken, maar zijn teamgenoten hielden de schade beperkt tot acht strafpunten. Op ditzelfde aantal staat titelverdediger Amerika. Wereldbekerwinnaar en slotruiter Rich Fellers was weer in goeden doen en behaalde met Flexible een verlossende nulronde.   

(foto: Remco Veurink)

Klik hier voor de uitslag eerste omloop landenwedstrijd.

Reacties