Nederlandse link bij paardenvleesschandaal

Nederlandse link bij paardenvleesschandaal

0 31

Diepvriesmaaltijden van het merk Findus met paardenvlees in plaats van rundvlees zijn via handelaren in Cyprus en Nederland in Groot-Brittannië gekomen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar de fraude, zo heeft de Franse onderminister van Consumentenzaken, Benoît Hamon, zaterdag gezegd. Dat meldt de Franse krant Libération. Het paardenvlees was afkomstig uit Roemenië.

In Groot-Brittannië is ophef over de maaltijden ontstaan, die uit ‘100 procent rundvlees’ zouden bestaan. Er bleek 30 tot 100 procent paardenvlees in te zitten. De Britse voedsel- en warenautoriteit zei vrijdag bezorgd te zijn voor de volksgezondheid, omdat in het paardenvlees sporen van het middel butazolid kunnen zitten. Dat kan bij overmatig gebruik levensgevaarlijke bloedingen veroorzaken.

Hamon zei dat het Franse bedrijf Pujol het vlees heeft geleverd aan de fabriek in Luxemburg die de maaltijden produceert. Pujol kwam aan het vlees via een handelaar op Cyprus. Die had de leverantie op zijn beurt uitbesteed aan een in Nederland gevestigde handelaar die het vlees kocht bij slachterijen in Roemenië.

Hamon zei dat hij de Nederlandse en Roemeense autoriteiten van de fraude op de hoogte heeft laten stellen. Bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) was daar zaterdagavond nog niets over bekend. „Vooralsnog is er geen sprake van Nederlandse betrokkenheid”, zei een woordvoerster. Ze sluit niet uit dat alsnog informatie over die betrokkenheid binnenkomt. „Dan gaan we zeker onderzoek doen.”

Hoefslag/Telegraaf

Reacties