Paard sterft tijdens laatste wedstrijd voor pensioen

Paard sterft tijdens laatste wedstrijd voor pensioen

0 2137
Navalo de Poheton, Andrew Kocher
Andrew Kocher - Navalo de Poheton FEI Longines FEI World Cup Paris 2018 © DigiShots

Tijdens de Hickstead Derby, die zondag verreden werd, brak Navalo de Poheton een been. De 17-jarige ruin moest ingeslapen worden. Vlak voor de wedstrijd had zijn ruiter nog bekend gemaakt dat Navalo erna met pensioen zou gaan.

Been gebroken

Navalo de Poheton, die gereden werd door de Amerikaan Andrew Kocher, brak zijn been na hindernis vier. Dierenartsen konden niets doen: zijn blessure was zodanig erg dat de ruin onmiddellijk moest geëuthanaseerd worden.

De wedstrijdorganisatie verspreidde eergisteren een statement: ‘We moeten het verdrietige nieuws brengen dat Navalo de Poheton, het paard van Andrew Kocher, fataal geblesseerd raakte tijdens de Hickstead Derby. De 17-jarige ruin brak zijn been, en kon niet gered worden ondanks het feit dat er onmiddellijk dierenartsen bij hem waren.’

‘Wens hem geluk’

De dag voor de wedstrijd had Kocher via sociale media bekend gemaakt dat zijn 17-jarige ruin na de Derby met pensioen zou gaan: ‘Als je een fan van Navalo bent, kijk dan zeker naar de Hickstead Derby. Dit wordt de laatste wedstrijd voor de kampioen. Dit paard bracht een gewone man uit niemandsland naar de Wereldbekerfinale en over de hele wereld. Wens hem succes! We hebben een bijzonder idee voor zijn pensioenviering, maar dat verklappen we nog niet.’

De Selle Français-ruin en Kocher waren erg succesvol op het internationale niveau. Kocher reed Navalo pas sinds vorig jaar. De combinatie vertegenwoordigde de Verenigde Staten tijdens de Wereldbekerfinale in Parijs in April. Ze hadden allebei nog nooit deelgenomen aan de Derby.

Bron: Horse and Hound

Foto: DigiShots

Reacties