Nations Cup Falsterbo I Daniëlle van Mierlo: “Een droom die uitkomt”

Nations Cup Falsterbo I Daniëlle van Mierlo: “Een droom die uitkomt”

0 2273
Danielle van Mierlo - Dayano CHIO Twente 2019 © DigiShots

Daniëlle van Mierlo is met haar Grand Prix-paard Dayano (v. Jazz) geselecteerd voor het Nations Cup team dat ons land vertegenwoordigt in Falsterbo. Dit is voor haar de eerste keer dat ze bij de senioren uitkomt voor Nederland. “Ik voel me vereerd dat ik weer zo’n mooie blauwe slipjas met oranje kraag mag dragen. Dat heb ik wel gemist van vroeger,  dat je zo voor je land uit mag komen. Het geeft ook wel vertrouwen dat anderen het ook zien zitten. Dat is wel heel cool,” reageert de amazone.

Niet verwacht

“Het is echt heel gaaf ja,” bevestigt de amazone enthousiast. “Ik had het sowieso niet verwacht. Als je dan wordt gebeld is dat wel een hele eer. Ik rijd met Dayano nog niet zo lang wedstrijden op Grand Prix-niveau. Wel had ik natuurlijk al de uitnodiging gekregen om afgelopen week in Geesteren te rijden. Dat was voor ons eigenlijk pas de 2e internationale wedstrijd samen. Het is dus allemaal nog best wel pril in de ring, maar het gaat zo hard vooruit dat het zeker wel heel goed kan gaan. Maar ja, om nou gelijk in een Nations Cup-team te zitten is natuurlijk een droom die uitkomt.” 

Pech gehad

Op dit moment heeft Van Mierlo één paard waarmee ze op Grand Prix-niveau start. Haar Ucento, waarmee de amazone bij de Young Riders al voor Nederland uitkwam, is begin dit jaar overleden. Voor hij overleed was hij al enige tijd met pensioen. Daarnaast is Azurro, het paard dat Van Mierlo helemaal zelf opleidde naar de Grand Prix, verkocht naar Japan. “Evita was dan naast Dayano nog mijn toekomstpaard, maar zij heeft recent een zware koliekoperatie gehad. We weten niet of zij nog terugkomt in de sport. Zo heb je er drie, zo heb je er één. We hebben dus veel pech gehad, maar dit team is wel een goede motivatie: misschien gaat het tij keren en komen er weer mooie gingen aan. Het voordeel is wel dat ik me nu goed op Dayano kan focussen de komende weken naar de wedstrijd toe.”

Grote labrador

“Dayano is echt een heel bijzonder paard in de omgang. Hij is met alles heel lief. We noemen hem ook wel het ‘schoothondje van stal’. Als hij een hond was, was hij een grote labrador,” vertelt de amazone lachend. “Hij is daarnaast heel ongecompliceerd, maar soms wel een beetje onzeker en snel een beetje bangig. Hij is dus een echte Jazz. Maar, als jij zegt dat het goed is, dan is het voor hem ook direct goed. Op transport is hij braaf, en tijdens de vet check heel rustig ook al zijn de andere paarden druk. Dayano laat zich niet snel gek maken door anderen.”

“Hij is zeker weten heel geschikt om mee te gaan naar Zweden. Dayano komt daar vrijwel uitgerust aan. We gaan natuurlijk wel de lange reis goed plannen. Het is de eerste lange reis voor hem, vooral het deel met de boot zal een spannend stukje zijn. Toch zal hij niet vermoeid thuiskomen. Hij houdt zich gemakkelijk en rustig, dus lang reizen zal voor hem totaal geen probleem zijn.”

Sneltreinvaart

“Dit paard heeft wel heel veel aanleg om straks goed in de Grand Prix te kunnen lopen. We hadden al wel een beetje doelen gemaakt, en gekeken hoe we het gingen aanpakken. Nu gaat het ineens in een sneltreinvaart gebeuren,” gaat Van Mierlo enthousiast verder. “Voor die teams moet je natuurlijk wel worden gevraagd, dat was nu een hele leuke verrassing. Het was wel de weg die we in wilden slaan. Ik had zelf alleen gedacht dat het iets langer zou duren.” 

Overleven

“Dayano laat zich heel goed bewerken, hij probeert altijd alles. We zijn hem wel heel goed aan het managen, zodat hij voldoende hersteltrainingen heeft. Hij is nu ook in de aquatrainer.” Van Mierlo heeft wel wat stappen moeten maken met haar troef, voor het zo fijn ging. “Hij was vroeger erg kijkerig, dat was wel heel lastig. Aan de kant kon je dat niet zien, maar ik moest dat wel oplossen. Dat was een beetje overleven. Nu kunnen we meer ontspannen rijden. We hebben veel geoefend, ook met schriktraining en met meer concentratie vragen. Sinds dat goed gaat is hij in de training heel erg vooruit gegaan en kunnen we vrijwel alles doen op de manier waarop we het willen.”

Go with the flow

“Hij geeft zich wel altijd 100 procent,” geeft de amazone toe. “Het is een paard zonder beperkingen, hij gaat altijd 100% voor je. Het is een heus ‘go with the flow’-paard. Het fijne is dat je hem heel erg aan kan zetten, maar als je ontspanning wilt kan dat direct. Daarna weer aanspannen geeft ook geen probleem meer. Dit hebben we veel geoefend, hij werd bij het aanzetten altijd een beetje ‘spooky’. Bij banen die een beetje indrukwekkend zijn heb ik het idee dat ik het nu kan afvloeien, mocht hij weer ‘spooky’ zijn. Dus ja, hij is een heel fijn paard.”

Gezonde zenuwen

“Ik maak me niet meer druk om de dingen die eventueel zouden kunnen gebeuren,” aldus het nuchtere nieuwe teamlid. “Het enige is gewoon: ik moet goed rijden, en hij moet dat goed uitleggen. Alles wat er omheen kan gebeuren maakt dan niet veel uit.” Zenuwachtig is de amazone niet echt. “Het zijn gezonde zenuwen, denk ik. Vorige week zijn we pas voor de tweede keer internationaal gestart. Je weet gewoon niet echt van de juryleden waar ze op letten en wat ze verwachten. Maar, doordat je in het team zit krijg je wel zelfvertrouwen. Ik ga gewoon alles geven. Het is meer motivatie dan spanning.”

“Ik denk dat ervaring opdoen op dit moment het belangrijkst wordt. De oefeningen gaan goed. Dan hoop ik verder dat ik een goede indruk kan achterlaten, en dat dit soort dingen snel weer gaan gebeuren. De internationale wedstrijden blijven sowieso wel op het lijstje. Voor nu is het ‘leuk spannend’,” sluit Van Mierlo af.

Lees ook: Nederlandse dressuurteams voor Nations Cup Falsterbo en Hickstead bekend

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: © DigiShots

Reacties