Nations Cup Dublin: Derde plaats voor springruiters

Nations Cup Dublin: Derde plaats voor springruiters

0 814
Michael Greeve - Whitney Bb CSI Eindhoven 2017
Michael Greeve leverde met de door zijn familie gefokte Whitney BB een substantiële bijdrage

De Nederlandse springruiters hebben met de derde plaats in de FEI Nations Cup Dublin het seizoen heel goed afgesloten en staan bovenaan in de eindstand van de eerste Europese divisie van de landencompetitie.

Winnaar

Op voorhand zou je kunnen zeggen dat bondscoach Rob Ehrens voor een ‘B-team’ had gekozen. Maar met die benaming doen we de vier ruiters die we in actie zagen in Dublin beslist te kort. De equipe met Michaal Greeve, Doron Kuipers, Michel Hendrix en Frank Schuttert deed het fantastisch in de Ierse hoofdstad. Met twee strafpunten gingen op de vierde plaats ze de tweede ronde in. Daarin klommen ze nog een plek. Met dit resultaat is Nederland zelfs winnaar geworden van de FEI Nations Cup series in de zware eerste Europese divisie.

Vertekend beeld

‘Aan het begin van de competitie was het beeld wat vertekend. Maar nu aan het eind met een overwinning in Falsterbo, tweede plaatsen in Rome en Hickstead en vandaag derde in Dublin staan we bovenaan in de eindstand. Dan hebben we het gewoon goed gemanaged met elkaar’, vertelt Ehrens.

Sterk fundament

‘Dan zie je ook vandaag maar weer hoe spannend en mooi de landenwedstrijden zijn en hoe mooi onze sport is. Mijn ruiters hebben vandaag alle vier echt knap gereden. Ik denk dat het fundament in onze sport in Nederland heel sterk is. En daar hebben we met heel veel mensen aan gewerkt’, is Ehrens bescheiden over zijn eigen rol.

Whitney BB

Michael Greeve, die door Rob Ehrens als laatste was opgeroepen voor het team, begon in beide ronden met twee smetteloze omlopen met zijn merrie Whitney BB. Ze waren een van de vijf combinaties die tweemaal foutloos bleven in het immense stadion in het centrum van Dublin. Het paard Charly van Doron Kuipers deed in de eerste ronde zo geweldig zijn best om de hindernissen niet aan te raken, dat de tijd iets overschreden werd. In de tweede ronde deed Doron er alles aan om dat niet te laten gebeuren en ze herhaalden het resultaat van Michael met een geweldige foutloze omloop. ‘Michael heeft sterk gereden en Doron blijft heel lang strijden en reed ook super’, complimenteert de coach zijn pupillen.

Negen jaar jong

Michel Hendrix reed met Baileys een bijna perfecte eerste ronde, op de tijdfout na. In de tweede was de afstand in de driesprong niet ideaal. De combinatie verliet de wedstrijdring met een totaal van acht strafpunten, wat het streepresultaat bleek. “Ik kon niet helemaal zien waarom het paard van Michel wat stil viel in de driesprong, maar de eerste ronde was gewoon heel goed. Frank’s paard is met negen jaar nog jong en groeit er echt al heel goed in.”

Frank Schuttert

De druk lag in beide omlopen bij Frank Schuttert die met Chianti’s Champion met twee fouten het streepresultaat had in de eerste omloop. De vijf strafpunten in de tweede telde voor Oranje mee en daarmee eindigden ze achter de Verenigde Staten en Frankrijk op de derde plaats.

 

Uitslag FEI Nations Cup Dublin (Irl), 1.60m

 1. Verenigde Staten, 0 str pnt
 2. Frankrijk, 5 str pnt
 3. Nederland, 7 str pnt

Michael Greeve (Veeningen), Whitney BB (v.Nabab de Reve), 0 – 0
Doron Kuipers (Mijnsheerenland), Charly (v.Calido), 1 – 0
Michel Hendrix (Kessel), Baileys (v.Indoctro), 1 – 8
Frank Schuttert (Ommen), Chianti’s Champion (v.Champion de Lys), 8 – 5

 1. Spanje, 15 str pnt
 2. Ierland, 17 str pnt
 3. Zwitserland, 19 str pnt
 4. Italië, 25 str pnt
 5. Groot Brittannië, 47 str pnt

 

 

Eindstand FEI Nations Cup Series, Europa League 1

 1. Nederland, 360 pnt
 2. Italie, 345 pnt
 3. Frankrijk, 337,5
 4. Zwitserland, 330 pnt
 5. Duitsland, 325 pnt
 6. Zweden, 307,5 pnt
 7. Ierland, 305 pnt
 8. Spanje, 275 pnt

Bron: KNHS / Hoefslag
Foto:

Reacties