Nadja Peter Steiner na tweeënhalf jaar vrijgesproken van dopinggebruik

Nadja Peter Steiner na tweeënhalf jaar vrijgesproken van dopinggebruik

0 220
Nadja Peter Steiner - Saura de Fondcombe CHIO Aachen 2017 © DigiShots

Ruim tweeënhalf jaar geleden bevond het FEI-tribunaal het Zwitserse springpaard van Nadja Peter Steiner schuldig aan het gebruik van doping. Saura de Fondcombe (v. Balou du Rouet)  werd positief getest op de verboden stof O-Desmethyltramadol na het winnen van de Grote Prijs in Tetouan. Nu is er een eind gekomen aan de rechtzaak en is de amazone vrijgesproken.

CAS

De CAS (Hof van Arbitrage voor Sport) vernietigde het oordeel van de FEI  tegen Peter Steiner nadat zij in beroep ging. De bronzen medaillewinnaar van het EK 2017 mag nu weer wedstrijden rijden en zou theoretisch gezien ook de kans krijgen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio.

Pijnstiller

De zaak in kwestie is van bijna drie jaar geleden. Peter Steiner won met haar toppaard Saura de Fondcombe de wereldbekerwedstrijd in Tétouan, Marokko. Tijdens de dopingcontrole bleek echter dat de merrie een verboden stof in het organisme had: O-desmethyltramadol, een afbraakproduct van de pijnstiller Tramadol, dat alleen is goedgekeurd in de humane geneeskunde.

Geen solide bewijs

De amazone stond op haar onschuld en vermoedde onder meer dat de substantie in het lichaam van haar paard was terechtgekomen toen een groom haar paard vasthield tijdens de prijsuitreiking en de merrie zijn hand likte. Uiteindelijk kon het echter geen solide bewijs leveren, dus veroordeelde de FEI het.

Bron: St. Georg / Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

 

Reacties