Nadine Bergsma: “Liefde is soms ook loslaten”

Nadine Bergsma: “Liefde is soms ook loslaten”

Nadine Bergsma weet niet beter dan dat haar haflinger Stewe aan haar zijde staat. Hij was er toen ze geboren werd en ze zijn 21 jaar onafscheidelijk geweest. Op 28-jarige leeftijd is de ruin gister vredig ingeslapen, Bergsma blikt terug op alle mooie momenten die ze samen beleefd hebben.

Bergsma haar ouders kochten Stewe in 1998 en haar moeder heeft de ruin zelf beleerd en opgeleid. Bergsma zelf is dus vanaf jongs af aan opgegroeid met de ruin en heeft alle beginselen van het rijden en mennen van hem geleerd. “Hij was in tegenstelling tot onze shetlander, altijd heel voorzichtig met mij”, blikt ze terug. “Stewe kon echt alles. Voor de wagen met sinterklaas, tussen de gillende kinderen, of zelfs meelopen op een bruiloft. Het deed hem niks. Sterker nog, hij genoot ervan. We werden regelmatig opgehaald van school met paard en wagen, wat altijd zorgde voor positieve reacties van klasgenootjes”.

Echte clown

Door Stewe kreeg Bergsma het paardenvirus te pakken. “Hij leerde mij echt goed rijden. Toch had hij ook echt een ondeugende kant en was het af en toe echt een clown. Hij probeerde altijd overal te ontsnappen, alsof het gras bij de buren altijd groener was”, lacht de amazone. “En als hij zijn slobber op had, maakte hij dat duidelijk door gewoon zijn emmer weer terug te brengen”.

Alle mooie momenten werden samen met haar paard gedeeld. Verjaardagen, feestjes en ook examenuitslagen werden gevierd vanaf de rug van Stewe. “Ik zal nooit meer vergeten dat ik een ballon vast had terwijl ik op hem zat, vlak nadat ik geslaagd was. Niet heel slim natuurlijk, want die klapte zo hard dat er twee fietsers bijna in de berm belandden”, geeft Bergsma lachend toe. “Maar Stewe gaf geen reactie, ook al kon hij soms tekeergaan alsof rodeo reden”.

Afscheid

Tot het grote verdriet van Bergsma en haar familie werd de ruin op 28-jarige leeftijd ingeslapen. “Hij begon steeds slechter te lopen, kreeg koorts en zijn toestand verslechterde met de dag. In overleg met de dierenarts, en heel veel pijn in ons hart, hebben we afscheid van hem genomen. Hoe graag we Stewe ook bij ons hadden gehouden, liefde is soms ook loslaten”.

“Het is heel bijzonder om je hele leven dezelfde pony bij je te hebben, het zal dan ook heel raar zijn dat hij er nu niet meer is. Wij hebben de paarden aan huis staan, en als het ontbijt hem te lang duurt kwam het regelmatig voor dat hij me gewoon wakker hinnikte. Het zal heel gek zijn dat dit nooit meer gaat gebeuren”.

Speciaal

Ondanks dat de amazone meerdere jonge paarden op stal heeft staan, zal Stewe altijd speciaal voor haar blijven. “Wie weet komt er in de toekomst een nieuw ‘gezinspaard’, maar dit zal nooit als vervanging voelen voor Stewe. Zoals hij was er beslist maar één, en ik ben ontzettend blij dat hij zo lang bij ons is geweest”.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties