Naam van mobiel EK-paard is: Tebbie

Naam van mobiel EK-paard is: Tebbie

ek paard tebbie

Para-Dressuur amazone Sanne Voets heeft de naam bekendgemaakt van het gigantische EK-paard dat de komende maanden door Rotterdam zal trekken. Uit de inzendingen is een typisch Rotterdamse naam gekozen: Tebbie.

Tebbie is een verzinsel van de in de havenstad woonachtige Richard Groenendijk. De naam Tebbie gebruikte hij onder meer in zijn TV-programma ‎De Jopie Parlevliet Show en in zijn theatershows. Xandra Lem-Zoeteman stuurde de suggestie in als naam voor het bijna drie meter hoge houten paard.

Werken als een paard

Leerlingen van OBS Pantarijn maakten op het terrein van de Rotterdamsche Manège kennis met Tebbie. Het bezoek van de leerlingen aan de manege maakt deel uit van het project Werken als een Paard Vakantieschool, in de aanloop naar de Longines FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur 2019 later dit jaar in Rotterdam.

’s Morgens krijgen de leerlingen theorieles over paarden en sociaal emotionele vaardigheden, daarna een gezamenlijke lunch en verschillende activiteiten waaronder: deelname aan het EK-parcours, samenwerking-spellen, paardentaarten maken, paarden verzorgen / poetsen en ponyrijden. Als afsluiting krijgen de kinderen een Werken als een Paard shirt en een medaille.

De leerlingen mochten in het Kralingse Bos het EK-parcours springen met echte hindernissen, dat vanwege de aankomende EK’s speciaal voor kinderen van Rotterdamse basisscholen is gemaakt.

Everybody jump

Van 6 mei t/m 14 juni gaat Sportbedrijf Rotterdam met het springparcours met als titel ‘Jump, jump, everybody jump!’ langs basisscholen groepen 5 t/m 8. In totaal gaan ongeveer 5000 Rotterdamse schoolkinderen onder schooltijd deelnemen aan het parcours.

De 40 kinderen die het parcours het snelste (èn foutloos) afleggen kunnen zich plaatsen voor ‘The Final’ die op 27 juni in Ahoy plaatsvindt. Buiten de sportlessen op school wordt het parcours ook nog ingezet bij verschillende evenementen.

Kennismaking paardensport

“In aanloop, tijdens en na de EK’s vinden er tal van side-events plaats.” zegt Fred Rozendaal, algemeen directeur van de Longines FEI Europese Kampioenschappen Rotterdam 2019. “We willen verschillende doelgroepen kennis laten maken met de paardensport, kinderen stimuleren om te gaan sporten én laten zien hoe een topsportevenement als het EK de verbinding legt op maatschappelijk vlak met de stad. Zo geven wij invulling aan het EK-thema Connected by Horsepower!”

Team Play

Rotterdam Festivals ontwikkelde samen met het oer-Rotterdamse Bureau Bunk het plan voor het iconische paard. “Het paard zal dit voorjaar en deze zomer op prominente plekken in Rotterdam zijn opwachting maken,” vertelt Hedwig Hupkes van Rotterdam Festivals. “Het paard zet aan tot team play; krachten bundelen en ‘m samen in beweging krijgen. Belangrijke elementen uit de EK’s die we op een laagdrempelige manier willen overbrengen op een zo breed mogelijk publiek.”

“Tebbie kom je straks overal tegen,”legt Edwin de Koning, project manager grote sportevenementen bij Sportbedrijf Rotterdam, uit. “We hopen dat veel Rotterdammers met elkaar een team vormen en als team Tebbie zo snel mogelijk 50 meter verplaatsen. En dat die teams natuurlijk gaan strijden voor een plekje in de halve finales tijdens de kwalificaties.”

Bron en foto: rotterdam2019.com

Reacties