Na prestatie: Koelen is het toverwoord

Na prestatie: Koelen is het toverwoord

0 3246
Koelen hitte
Koelen

Paarden kunnen goed tegen hoge temperaturen en luchtvochtigheid, zeker als ze in sportconditie verkeren. Toch zijn er maatregelen die je kunt treffen om het ze zo aangenaam mogelijk te maken. Eén daarvan is koelen.

‘Het reguleren van de temperatuur is lastig voor het grote paardenlichaam’

Toverwoord
Weet je nog, Outdoor Gelderland vorig jaar? Het was tropisch warm en benauwd en het Glock-team Gerco Schröder, Hans Peter Minderhoud en Edward Gal trok de paarden terug. Dat leverde applaus van vele paardenliefhebbers op. Want: als het zó heet is, laat je je paard toch geen zware wedstrijd lopen? Verschillende organisatoren van paardensportevenementen pasten het programma aan of bliezen concoursen en keuringen af. Toch is presteren onder warme omstandigheden voor een paard dat in goede conditie verkeert, geen probleem. Het is van groot belang dat de temperatuur van het paard niet te lang te hoog wordt. En dus is koelen het toverwoord.

Temperatuur omlaag, hartslag naar beneden
Sinds 2004 houdt dierenarts, FES gecertificeerd chiropractor en eventingamazone Françoise Rey van Dierenkliniek Winsum (Groningen) zich intensief bezig met de begeleiding van sportpaarden  ‘Bij een paard is de verhouding oppervlakte-inhoud anders dan bij ons, waardoor er meer warmte door de inhoud (lees spieren) kan worden geproduceerd dan de huid kan koelen’, legt Rey uit. ‘De spieren van een paard leveren veel warmte tijdens gebruik en het reguleren van de temperatuur is lastig voor het grote paardenlichaam. Je ziet het aan de grote aderen aan de oppervlakte van de huid op de hals en tussen de benen, dat is de natuurlijke plaats waar de luchtstroom bij een lopend paard langs gaat en die dienen om de warmte kwijt te kunnen raken. Er moet met koud water gekoeld worden, terwijl tegelijkertijd de bloedcirculatie op gang moet blijven. En dus is ook ‘in beweging houden’ het devies. Na een cross bijvoorbeeld zie je ruiters vaak eerst nog uitdraven voordat ze hun paard in stap laten overgaan. De ergste hitte is er dan wat af. Door het koelen gaat niet alleen de temperatuur naar beneden, maar ook de hartslag.’

Lees het complete artikel
Een van de personen  die als je het over koelen hebt voor de Nederlandse paardensport doorslaggevend was is Eric van Breda. En een ervaringsdeskundige op het gebied van koelen is zonder twijfel Merel Blom. Wil je hun visie en praktische tips weten? Lees dan dit complete artikel over koelen in de Hoefslag Voeding & Verzorging special. Geen abonnement? Geen probleem, een los exemplaar koop je in de winkel, is online te bestellen via www.paardenmagazines.nl of digitaal te lezen  op je tablet of telefoon.

Tekst: Christine Dijk

Foto: Shutterstock

Banner Outdoor Brabant

Reacties