Mysterieuze paardenziekte kost 13 paarden het leven

Mysterieuze paardenziekte kost 13 paarden het leven

paardenziekte
foto: Remco Veurink

Een mysterieuze paardenziekte die normaal gesproken paarden treft in Noordse landen tijdens de wintermaanden, is voor het eerst in IJsland opgedoken. AEP heeft al 13 paarden het leven gekost.

Equine Polyneuropathie (AEP) dook in 1995 voor het eerst op in Scandinavië en ondanks uitgebreid en intensief onderzoek is de echte oorzaak van de ziekte nooit achterhaald. AEP veroorzaakt spierzwakte achter in het paardenlichaam, wat ervoor zorgt dat de kogelgewrichten naar voren buigen. De paarden met deze ziekte zijn volledig bij bewustzijn, hebben goede eetlust en vertonen over het algemeen normaal gedrag.

Ingeslapen

De ziekte is niet besmettelijk of genetisch en komt vooral voor tussen het einde van de winter en laat in de lente. Paarden kunnen van de ziekte herstellen, maar statistieken vanuit Noorwegen en Zweden laten zien dat ongeveer 30% van de paarden uiteindelijk ingeslapen wordt.

Hooi

De IJslandse Voedsel en Veterinaire Autoriteit (MAST) heeft de eerste uitbraak bevestigd. Het betreft een kudde paarden van een grote paardenhouderij in het begin van juni. 44 paarden hebben de ziekte gekregen, 12 zijn er ingeslapen en 1 paard is dood gevonden In een statement heeft Sigríður Björnsdóttir, veterinair ambtenaar bij MAST, zegt dat de ziekte in verband staat met het hooi wat de paarden gevoerd hebben gekregen. Alle besmette dieren hebben hooi van hetzelfde veld gegeten.

Clusters

AEP komt voornamelijk voor in Zweden en Finland en openbaart zich meestal in clusters binnen een gebied. Jonge paarden (veulen niets) lijken het meest vatbaar. Het hooi lijkt vooralsnog de voornaamste boosdoener te zijn. Toxiciteit in de gewassen is dan ook aangedragen als veroorzaker van de ziekte, echter is nog niet uitgewezen welk gif de paardenziekte veroorzaakt.

Bron: H&H

Foto: Remco Veurink

Reacties