Mylène Spaak: “Er zijn weer wat lichtpuntjes”

Mylène Spaak: “Er zijn weer wat lichtpuntjes”

Mylène Spaak en Espresso ©Wilma Frentz

Mylène Spaak kwam op het onderlinge subtop meetmoment in Nunspeet met drie paarden aan start. Met haar eventing-paard King Canna (v. Amoroso van de Helle) debuteerde ze in het ZZ-Licht, Esspresso (v.For Romadour) verscheen onder de amazone in de Lichte Tour en met Ziteldo (v. Royal Dance) reed Spaak mee in de Zware Tour. 

Fouten laten ontstaan

“Ik reed deze wedstrijd met alle drie de paarden met hetzelfde doel in mijn hoofd, namelijk een trainingsmoment om dingen uit te proberen. In de proef wilde ik de grenzen opzoeken, maar dat had wel als resultaat dat in alle drie de proeven wel wat foutjes zaten”, legt Spaak uit. “Het was deze keer niet de bedoeling om de hoogste scores te rijden, maar ik wilde er vooral veel van leren. Wanneer je gaat voor een hoge score sluit je nog wel eens een compromis in de proef en ik heb nu geprobeerd om de fouten juist te laten ontstaan. Zo kon ik ze ook meteen weer corrigeren.”

Piaffe en passage

Over haar proef met Ziteldo vertelt ze: “Met hem reed ik de Intermediaire II. Ik weet dat zijn piaffe en passage op wedstrijd nog niet zo zijn zoals dat ik het thuis voor elkaar heb. Dus ik probeerde dat nu anders aan te pakken. Maar helaas gingen nu juist mijn eeners mis, terwijl dat eigenlijk altijd wel goed gaat. Dus ik baalde ontzettend dat daar nu een grote fout in sloop. Normaal halen we onze score daar juist mee op”, lacht de amazone. “

Leermoment

“Meestal rijd ik de passage en piaffe een beetje voorzichtig of afwachtend, want je wil niet dat er echt grote fouten in ontstaan. Ik heb nu in Tolbert en in De Meern U25 gereden, dat zijn grote wedstrijden en daar wil je grote fouten voorkomen, dus rijd je op safe. Nu voelde ik dat Ziteldo op de diagonaal de piaffe al wilde inzetten en dat heb ik nu gecorrigeerd, met als resultaat een onvoldoende voor de passage. Voor nu is dat jammer, maar ik denk dat ik er voor de volgende keer wel wat aan heb.”

Nuttig

Spaak heeft de hele quarantaine-periode nuttig gebruikt. “Met Ziteldo heb ik vooral richting de U25 en Grand Prix getraind. Doordat er geen wedstrijden waren en we niet op Lichte Tour wedstrijden konden, kreeg ik als het ware meer tijd om richting die piaffe en passage toe te trainen. Espresso en ik hebben voornamelijk getraind voor het NK-dressuur komende zomer. Dat is ook wel de reden dat ik het in Nunspeet als trainingswedstrijd zag. Op een NK wil je toch pieken. Ze is een ontzettend werkwillige merrie met een goede basis, maar de verbeterpunten zitten hem echt in de afwerking van de proef. Het totaalplaatje moet wat beter worden. In de training neem je halthouden en achterwaarts gaan niet snel mee, maar op het protocol is het toch weer een punt. Dus we werken aan dat soort dingetjes.” Afgelopen maart reed de combinatie naar een score van bijna 70%. “Toen dacht ik wel; dit is de basis waarmee we naar het NK gaan. Dus nu wil ik het finetunen om straks over die 70% te gaan.”

Meerdere kwaliteiten

Met King Canna debuteerde Spaak in het ZZ-Licht. “Twee weken geleden heb ik besloten om een keer ZZ-Licht te starten. Eigenlijk is hij maar opgeleid tot en met het Z1, want meer heb je tot en met de driester eventing niet nodig. De wissels waren daardoor nog niet helemaal bevestigd, maar ik wilde het gewoon proberen. Er zijn niet heel veel eventing-paarden die de kwaliteiten hebben om ook nog een ZZ-Licht te dressuren, dus het was ook wel leuk om dat gewoon een keer geprobeerd te hebben.”

Bevoorrecht

“Ik voel me altijd bevoorrecht om met drie paarden op de startlijst te staan. Er zijn maar een aantal mensen die dat mogen”, lacht Spaak. “Maar zeker als ik met het laatste paard uit de ring rijd is het een ‘wauw’ gevoel. Het is sowieso super leuk om weer met de paarden op wedstrijd te gaan, maar het is ook heel fijn om weer een punt te hebben om naartoe te trainen. Het is niet meer zo uitzichtloos en daar geniet ik van.”

Lichtpuntjes

Over de toekomst vertelt ze: “Het doel met Espresso is om op het NK-dressuur zo hoog mogelijk te scoren. Met Ziteldo rijd ik nu U25, maar het zou super zijn als we binnenkort ook de senioren Grand Prix kunnen starten. Ik moet wel zeggen dat dat een korte termijn-lange termijn doel is, want daar moeten we echt nog wel goed voor trainen. King Canna en ik gebruiken deze wedstrijden eigenlijk om goed voorbereid te zijn als de eventing-wedstrijden weer beginnen. Het is fijn als we al een goede score weg kunnen zetten in de dressuur. Hele grote plannen kunnen we nu gewoon nog niet maken, maar er zijn nu wel weer wat lichtpuntjes”, vertelt de amazone lachend tot slot.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan).

Foto:   Wilma Frentz

Reacties