Monique Sikkens: “Ik word altijd blij van Frush”

Monique Sikkens: “Ik word altijd blij van Frush”

© John Bruininck

Vijf jaar geleden kwam Friese merrie Health4Horses Frush na een nare val van de vrachtwagen terecht bij het paardenrevalidatiecentrum van Monique Sikkens. Ondanks de nare beschadiging aan haar kogel en heup was de kans groot dat ze er weer bovenop zou komen. Sikkens zelf had er alle vertrouwen in en besloot om de merrie te kopen.

“We kochten haar met de bedoeling om haar op te knappen, op te voeden, zadelmak te maken en dan te verkopen. De eerste drie punten zijn allemaal gelukt, alleen het verkopen ging niet helemaal volgens plan”, steekt Sikkens lachend van wal. “Vanaf het begin was ik al weg van haar en toen ik voor het eerst op haar zat vond ik haar zo leuk, dat ik besloot haar eerst door te rijden en dan verder te kijken”.

KWNP’er onder de Friezen

Ze vervolgt: “Normaal ben ik niet zo van Friezen. Wij hebben thuis alleen maar springpaarden, daar ben ik wat meer van”, geeft de amazone toe. “Toch ben ik helemaal weg van haar karakter. Op de een of andere manier word ik gewoon altijd blij van haar”.

De merrie is helemaal over haar ongeluk heen gekomen. “Ze heeft nergens last van en wil heel graag voor je werken. Tijdens het trainen is ze heel enthousiast, maar wordt ze nooit echt heet. Ik zeg altijd dat ze de KWPN’er onder de Friezen is. Misschien komt dat wel omdat ze bij ons tussen de KWPN’ers staat. Het is een soort identiteitscrisis”, grinnikt de amazone.

Crossen

Sikkens is er achtergekomen dat Frush echt een alleskunner is. De merrie loopt ondertussen Z1 met winst en vorige week hebben ze hun eerste crosstraining gereden. “Hoewel ik tijdens het trainen regelmatig cavaletti’s meepak, heb ik eigenlijk nooit met haar gesprongen. Stiekem was dat omdat ik dacht dat Friezen niet konden springen. Vergeleken met een KWPN’er is het ook kansloos, maar dat is appels met peren vergelijken. Mijn andere paard waarmee ik wilde crossen was niet helemaal fit, dus toen ik een crossclinic voor koudbloeden voorbij zag komen wilde ik het gewoon proberen. Tot mijn grote verbazing pakte het super uit en vonden we het beide echt super leuk. Het ging zelfs zo goed dat we in september al onze eerste oefencross op de planning hebben staan”.

Veelzijdig

Monique Sikkens met Frush en Hond Jack © Ilse Edenburg

Naast dressuur en nu dus crossen doet de amazone nog veel meer met de veelzijdige merrie. “Ik vind horsemanship en rechtrichten aan de hand heel belangrijk, dus dat doen we ook regelmatig. Daarnaast rijden we veel zonder zadel en hebben we meegedaan aan een training Horse and Dog-trail. Dat vinden we beide ook erg leuk, in de dagelijkse trainingen loopt Jack ook vaak mee. Daarnaast hebben ook samen gezwommen, wat ook echt super leuk was. Nu we toch bezig zijn wil ik er voor de lol ook een keer een western zadel op leggen, gewoon om te kijken hoe dat gaat”, vertelt Sikkens verder. “Ze is gewoon van alle markten thuis. Iedereen wordt altijd blij van dit paard, behalve de hoefsmid, lacht Sikkens.

De amazone vertelt dat Frush vroeg of laat toch echt verkocht moet worden. “Ik kan helaas niet alles houden, maar er zit zeker geen haast achter. Als er iemand op mijn pad komt waarvan ik zeker weet dat ze het goed gaat krijgen, wil ik er nog wel over nadenken. Tot die tijd blijven we gewoon lekker plezier maken”, sluit ze af.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Ilse Edenburg/  John Bruininck

Reacties