Monique Collignon: “De mondkapjes met paarden konden eigenlijk niet missen”

Monique Collignon: “De mondkapjes met paarden konden eigenlijk niet missen”

0 2001
Monique Collignon met Cooper. Foto: Caroline van der Vecht

Modeontwerpster Monique Collignon besloot na veel aandringen van naasten mondkapjes te gaan maken. Omdat ze fervent paardenliefhebster is, kon een mondkapje met paardendessin uiteraard niet ontbreken. “Als je eenmaal besmet bent met het paardenvirus, dan gaat het niet meer weg”, lacht ze.

De vonk overgesprongen

Collignon kwam toen ze erg jong was al voor het eerst in aanraking met paarden. In de zomers logeerde ze altijd met veel plezier bij een oudtante, waar ze dan weken verbleef. “Daar stond een heel gaaf paard. Nou ja, dat vond ik toen natuurlijk. Hij kwam altijd naar me toe en als ik daar was ging ik hem altijd even aaien. Daar is de vonk eigenlijk een beetje overgesprongen”, vertelt ze enthousiast. Toch zat de liefde voor paarden ook al wel een beetje in de familie. “Mijn opa had ook altijd een paard voor zijn melkkar staan. Als kind zat ik op tennis en op paardrijden. Mijn ene opa wilde dat ik bleef tennissen, en deze opa zag me altijd carrière maken tussen de paarden toen ik eenmaal op paardrijden mocht.”

Monique Collignon en High Spirit op zijn 25e verjaardag. Foto: Privébezit

Iets magisch

“Eigenlijk is die liefde voor paarden altijd wel gebleven”, vervolgt de modeontwerpster haar verhaal. “Soms deed ik het een paar jaar even niet, tijdens mijn studie bijvoorbeeld. Maar in die tijd heb ik het altijd gemist. Paarden blijven iets magisch hebben. Ze zijn zo intelligent en het is gewoon zo gaaf dat ze ons toelaten op hun rug. Daar moet je dan natuurlijk ook heel goed mee omgaan. Al met al zijn het gewoon prachtige dieren.” Haar vorige paard High Spirit is wel 21 jaar in het leven van Collignon geweest. Het was dan ook een flinke klap toen hij twee jaar geleden ingeslapen moest worden. Ze vertelt: “Ik kon lezen en schrijven met hem, we hebben samen hele bijzondere dingen meegemaakt.”

Heel wat gebroken

Sinds twee jaar is ze aan de slag gegaan met haar nieuwe paard Cooper. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. “Ik had nog nooit eerder iets opgelopen door het bezig zijn met paarden, maar sinds Cooper er is heb ik al heel wat gebroken. Eerst mijn schouder uit de kom en een scheurtje in mijn bekken, daarna mijn voet in een heleboel stukjes en even later nog vijf gebroken ribben. Iedereen zei me dat ik hem weg moest doen, maar ik zei dat we dat nog wel eens zouden zien. Cooper is gebleven en ik heb gemerkt dat ik vooral zelf weer wat consequenter moest zijn. We zijn even een beetje verkeerd begonnen, maar de liefde voor hem gaat wel heel diep.”

Gezonde hobby

Of de amazone ook wedstrijdambities heeft? “In principe niet, maar als ik in de les bezig ben heb ik natuurlijk wel ambities om verder te groeien. Maar ja, zeg nooit nooit. In mijn werk is er wel altijd al veel wedstrijd, het paardrijden is nu vooral een hele gezonde hobby van me. Nog eerder een lifestyle, dus het is echt belangrijk voor me. Cooper is voor mij ook echt de beste psycholoog. Als we ook nog wedstrijden gaan rijden krijg je ook die stress er weer bij. Ik denk dat we eerst maar moeten zorgen dat het écht goed gaat met rijden en vooral lol hebben samen. Ik geniet namelijk enorm van hem!”, klinkt Collignon.

Kon niet missen

Toen ze besloot dat er mondkapjes zouden komen, was het geen verrassing dat er ook mondkapjes met paardendessin kwamen. “Die kon eigenlijk niet missen”, lacht ze. “In eerste instantie wilde ik ook niet met mondkapjes bezig gaan. Zeven weken geleden had ik nog niet eens kunnen bedenken dat ik hier nu mee bezig zou zijn. Een vriendin van me die in quarantaine zat in New York bleef me echter maar foto’s en artikelen uit de New York Times en Nice Matin sturen, van en over mensen met hippe mondkapjes daar. Zij bleef me maar appen tot ik zei: oké, ik ga er wat mee doen. Ik oriënteerde me op verschillende stoffen, maar wilde vooral een duurzaam én werkend mondkapje maken. Pas toen ik bij dit materiaal uitkwam dacht ik: ‘Now we’re talking!‘.”

Mondkapje met paardendessin, ontworpen door Monique Collignon. Foto: Myrthe Mylius

Zo duurzaam mogelijk

Collignon wilde geen gewoon stoffen mondkapje maken, omdat de aerosolen die besmetting veroorzaken daar nog doorheen komen. Ook een tweelaags mondkapje waar een filter tussen kan was voor haar geen optie, omdat ze een zo duurzaam mogelijk mondkapje wilde maken. “Die filters moeten we allemaal weggooien en die komen weer in ons milieu terecht”, licht ze toe. De mondkapjes die ze produceert zijn wasbaar en daardoor herbruikbaar. “Daardoor filtert hij ook tot wel 95% van alle partikels die door de lucht zweven. Hij is dun, zacht en voelt prettig aan. Als we dan van de medische mondkapjes af moeten blijven, dan wil ik er wel ook gewoon stijlvol uitzien natuurlijk.”

Leuk en fris

Hoe ze dan uiteindelijk bij dat paardendessin kwam? “Ik was er al even mee bezig, aan het experimenteren met elementen als bitten. Het moet natuurlijk niet te kinderlijk zijn en niet te veel in your face. Mijn stagiaire en ik dachten ook aan een pied de poule, maar daar zagen we al kapjes van. Toen bedachten we dat het wel heel grappig zou zijn om een soort van pied de poule idee te maken met paardjes. Van veraf zie je niet dat er paarden op staan. Niet alleen ik, maar ook iedereen in mijn omgeving vond het leuk. Het is een heel leuk en fris kapje. Hij wordt zowel door paardenliefhebbers als door niet-paardenliefhebbers gedragen.”

Een paar paardenvriendinnen van Collignon gaven zelfs aan het dessin zo tof te vinden, dat ze er ook wel een T-shirt van wilden. “Wie weet dat dat er ooit nog van gaat komen”, klinkt het gedreven. “Misschien ga ik er nog wel mee verder. Maar voor nu moeten we in ieder geval mondkapjes dragen tot er een vaccin is.  Daar blijf ik nog wel even mee bezig. Net als met de paarden trouwens, want eenmaal besmet met het paardenvirus kom je er eigenlijk nooit meer vanaf.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto mondkapje: Myrthe Mylius

Foto boven: Caroline van der Vecht

Reacties