Monique Bijl: ‘Bing is de eerste Tinker in het ZZ-Zwaar’

Monique Bijl: ‘Bing is de eerste Tinker in het ZZ-Zwaar’

0 16282
Monique Bijl met de goedgekeurde Tinker-hengst Bing

Bing is een bijzondere verschijning bij de subtop. Hij is de eerste Tinker die ZZ-Zwaar loopt. Zijn  eigenaresse en amazone, Monique Bijl, is maar wat trots op hem.

Leuke reacties

“Hij loopt natuurlijk anders dan de rijpaarden. Als er voor mij een spectaculair paard in de ring is, dan valt het voor ons niet mee. Ik merk dat de jury’s er ook nog aan moeten wennen. Hij beweegt anders en hij heeft enorme sokken. Hij is super werkwillig, maar het gaat allemaal niet vanzelf. Dat hij compact gebouwd is en een dikke nek heeft, maakt het ook niet eenvoudiger, maar dat geeft niet. We krijgen vaak hele leuke reacties, dat mensen het zo knap vinden. Bing is een goedgekeurde hengst, maar daar merk je verder niks van in de omgang. Hij is enorm lief en ik ben super trots op hem!”

Hard gewerkt

“Ik vind het ontzettend leuk dat je steeds meer Tinkers in de dressuursport ziet. Toen ik net met Bing startte bij de basis, voelde ik me soms wel eens een buitenbeentje. Nu niet meer. We hebben er heel hard voor gewerkt en we rijden er toch maar. Soms leg ik mezelf wel druk op, omdat ik tussen al die toppers rij. Dat moet ik nog een beetje leren loslaten.”

Ander paard

“Een Tinker is anders dan een gewoon rijpaard. Ze hebben bijvoorbeeld sneller de neiging om in je hand te gaan hangen. Sinds kort ben ik gaan lessen bij Sara Ouwehand. Bij haar leer ik een hele andere manier van rijden. Ik moet veel aan mijn eigen houding werken. Ik ben 55 jaar en ik heb best veel last van mijn lijf. Door Sara leer ik om meer los te laten en beter te gaan zitten. We doen ook veel oefeningen bij haar in de praktijk. Naast mijn eigen houding, besteden we er ook veel aandacht aan dat Bing op zijn eigen benen moet lopen. Hij mag niet meer zo in mijn hand hangen en doordrammen. Omdat het zo anders rijden is, moeten we daar nog even een weg in vinden, maar ik heb nu al een heel ander paard onder me.”

Maatje

“Bing is echt mijn ‘Once in al lifetime’ paard en helemaal mijn maatje. Hij is ook goedgekeurd en heeft al verschillende nakomelingen. Echt heel leuk. Tnkers zijn gewoon ook heel leuk. Ze zijn koel in het hoofd, maar wel werkwillig. Je kunt er altijd zo mee weg rijden, ook al heb je ze een paar dagen niet gereden. Ze zijn gewoon altijd hetzelfde. Ik wil nooit meer anders. Ik hoop dat de wedstrijden weer snel doorgaan, zodat we weer kunnen starten. Ik weet dat we nooit 70% zullen halen, maar 60% is al super. Ik ben sowieso al super trots op hem!”

Bron: De Hoefslag

Reacties