Monica van Duyvenbode: “Beter een goede ruin, dan een mindere hengst”

Monica van Duyvenbode: “Beter een goede ruin, dan een mindere hengst”

0 1992
Monica van Duyvenbode Ero's RoleXx

De door de familie Van Duyvenbode gefokte Ero’s RoleXx (v Excalibur EA) gooide hoge ogen tijdens de Nationale C Show voor Arabische paarden in Exloo. De vosruin won de landelijke rubriek en werd aansluitend tweede in de internationale AVS Eurocupzone, met dezelfde hoge punten als de winnaar.

Ero’s RoleXx is een zoon van de merrie Raville (v Durango), die ook de vorig jaar in Aken succesvolle Erogant bracht. “Raville brengt altijd hele goede paarden,” vertelt Monica van Duyvenbode. “Al haar kinderen zijn kampioen geweest in de showring.”

Liever een goede ruin

De familie Van Duyvenbode, onder aanvoering van vader Jan van Duyvenbode, fokt al heel wat jaren Arabische paarden. Vroeger boden ze zelf ook hengsten ter dekking aan. Nu kiezen ze de vaderdieren bij andere hengstenhouders en worden de eigen jonge hengsten al snel geruind. “Ons motto is: liever een goede ruin dan een mindere hengst. Er zijn al zoveel goede hengsten. Europees en wereldwijd is het niveau heel hoog. Daardoor moet je al snel beslissen: dit is geen toekomstig vaderpaard, maar nog steeds een goed paard. Daarnaast hebben de paarden een heel leuk leven als ruin.”

Tot vreugde van Van Duyvenbode hebben de showrubrieken voor ruinen tegenwoordig een flinke som aan prijzengeld, met dank aan grote Arabieren-stoeterijen uit het Midden-Oosten. “Dat is de laatste paar jaren zo. Zij sponsoren de rubrieken heel gul omdat zij ook vinden dat een ruin waarde heeft en een goed paard is. Vroeger werden ruinen echt achtergesteld. Je kon er op rijden dat was het. Het is fijn dat stoeterijen met aanzicht de waarde van een ruin onderkennen.”

Gebruiksmensen

Bij de familie Van Duyvenbode worden jaarlijks twee a drie veulentjes geboren. “Wij fokken eigenlijk heel ernstig allround. Wij zijn gebruiksmensen. Mijn twee zussen Angela en Jolanda en ik rijden western, op hoog niveau. Dat is het hoofddoel. Daarnaast proberen wij een paard te fokken dat een echte Arabier is. Dus met mooie gangen, een mooi type, goed beenwerk en een goede body. En het allerbelangrijkste: met een goed karakter. Dat ze voor je willen werken. Voor ons is het een familiepaard, dus plezier is het belangrijkste. Op shows, tijdens wedstrijd, maar vooral thuis!”

Elitemerrie Raville zette vorig jaar mooi merrieveulen op de wereld. “Zij werd kampioen op de show in Sint-Oedenrode. Dit jaar zijn we nog bezig om Raville drachtig te krijgen. We kiezen steeds voor een andere hengst, dus ander bloed.”

Dressuurrubrieken

Schimmelruin Erogant won vorig jaar tijdens de All Nations Cup in Aken de gouden titel. Hij wordt momenteel dressuurmatig doorgetraind om volgende maand in Aken in de speciale dressuurrubrieken aan de start te komen. “Ik heb hem tijdelijk uitgeleend aan Vera Dopper omdat ik zelf niet zo’n dressuuramazone ben. Hij doet het heel goed, hij is eigenlijk overal geschikt voor.”

Ero’s RoleXx wordt volgende maand drie en is nog niet zadelmak. “De show in Exloo was zij allereerste. Zijn toekomst ligt bij mijn zus Jolanda, die met hem is begonnen met onderdelen als ‘in hand trail’ en ‘showmanship at halter’. Dat zijn rubrieken aan de hand, waar je de paarden alles mee kunt leren. Gelukkig wordt Nederland voor wat die rubrieken betreft ook wakker. Mensen worden er steeds enthousiaster over, het is heel leuk om te doen. Je hebt een heel goed contact met je paard en het is moeilijker dan wanneer je erop zit.”

Laat geboren

Dat Ero’s RoleXx heel speciaal was, wist Van Duyvenbode meteen. “Omdat hij zo laat geboren is, liep hij alleen elk jaar wat achter op zijn jaargenoten. Tijdens zijn eerste show heeft hij ons heel erg verrast, hij had er zichtbaar heel veel lol in.”

De jury in Exloo was overduidelijk ook gecharmeerd van de vos met de witte streep op zijn buik. “En daar heeft onze voorbrenger Tom Oben zeker een groot aandeel in gehad! Ero’s RoleXx scoorde heel hoog op type, confirmatie en beweging. Dat belooft wat voor de toekomst.”

AVS Eurozone Cup – Ero’s Rolexx

Another class winner handled by Tom Oben is Ero’s Rolexx who accomplished 1st place in the gelding class of the National C Show in Exloo. The chestnut gelding received 91,08 points, including two times 20 and 1x 19,5 for movements. Sired by Excalibur EA and out of Raville P (tracing back to famed Rodania), Ero’s Rolexx is bred and owned by the van Duyvenbode family, NL. The National C show in Exloo is part of a greater initiative by the Dutch Arabian Studbook to stimulate local breeders and owners to regain motivation to come to the show once more.A service brought to you by our video sponsor for this show, Al Orasia Stud.

Geplaatst door Arabian Horse Global Network op Zaterdag 27 juli 2019

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Monica van Duyvenbode

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties