Moeten ruiters een gele kaart krijgen voor het gedrag van hun ouders?

Moeten ruiters een gele kaart krijgen voor het gedrag van hun ouders?

0 2661
Foto: Archief

Is het eerlijk om ruiters te straffen voor het slechte gedrag van hun ouders of andere supporters? Dat was de vraag die de besluitvormers van de FEI kregen. De FEI is op zoek naar een manier om mensen te straffen die zich respectloos gedragen tegenover officials, maar zelf niet deelnemen aan een wedstrijd.

Gele kaart

In theorie zou dit betekenen dat een deelnemer een gele kaart kan krijgen vanwege het gedrag van zijn of haar ouders of trainer. “Soms krijgen we meldingen dat iemand een official heeft uitgescholden, omdat hij niet eens was met diens beslissing tegen hun kind of leerling”, aldus Áine Power. “Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat dit soort gedrag niet thuishoort binnen onze sport. Er moet een duidelijke boodschap naar de ouders toe zijn dat ze respectvol met officials moeten omgaan, ongeacht hoe betrokken ze zijn bij de prestaties van hun kind. In sommige gevallen kan het geven van een gele kaart serieuze consequenties hebben, zeker als de ruiter al eerder een gele kaart heeft gekregen. Dat is een smet op de carrière van de ruiter, terwijl die niet degene is die zich onberispelijk heeft gedragen.”

Meningen

De FEI benadrukt dat het geven van een gele kaart slechts een voorstel is, nog geen serieus plan. De betrokken waren het er consequenties moeten zijn bij onaanvaardbaar gedrag. De meningen over het straffen van ruiters voor het gedrag van hun supporters waren divers, zeker wanneer het gaat om een kind. “Voor de senioren zou het denk ik een goede regel zijn”, aldus Henrik Ankarcrona, chef d’equipe van Zweden. “Als de groom van een ruiter zich niet gedraagt, dan is de ruiter verantwoordelijk voor zijn groom. Maar als een chef d’equipe zich misdraagt, straf je dan het hele team of kies je één ruiter uit? De beste oplossing zou zijn om meer mensen te registeren bij de FEI. Als chefs d’equipes en trainers een eigen FEI ID krijgen, dan kunnen ze zelf een gele kaart krijgen als ze zich misdragen.”

Verbod

Australische eventingruiter Paul Tapner gaf wat andere suggesties. “Als de wedstrijd of een andere deelnemer door het gedrag van de betrokkene beïnvloed word, dan zou ik zeker een gele kaart verwachten”, licht hij toe. “Binnen de eventingsport ontstaan spanningsvelden vaak in de avond of bij het opwarmen voor het springen. Als het gedrag de wedstrijd niet beïnvloedt, dan kan het onacceptabel zijn en zou er een consequentie moeten zijn. Maar die consequentie zou in dat geval geen invloed moeten hebben op de ruiter. Het is een idee om personen die zich misdragen te weren van bepaalde wedstrijden. Wedstrijdorganisaties kunnen iemand verbieden het wedstrijdterrein te betreden, dit heeft dan niet direct invloed op de onschuldige ruiter.”

Meerdere ruiters

Ook Stephan Ellenbruch voorziet lastige situaties bij het voorstel: “Als een trainer zich misdraagt, kunnen we dan wel uitvinden bij wie de trainer hoort? Goede trainers kunnen vaak meerdere klanten helpen bij het losrijden. Als een trainer drie ruiters op het zelfde moment aan het helpen is, kiezen we dan één ruiter uit of krijgen ze alle drie en gele kaart?”

Deze discussie maakte deel uit van het FEI Sports Forum.

Bron: Horse&Hound

Reacties