PvdD-missie geslaagd: Koetsen verdwijnen uit Amsterdam

PvdD-missie geslaagd: Koetsen verdwijnen uit Amsterdam

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Er worden geen nieuwe koetsvergunningen meer uitgegeven in Amsterdam en de bestaande vergunningen worden niet verlengd vanaf 1 april 2019. Dit meldt de Volkskrant. De gemeenteraad van Amsterdam stemde woensdagavond in met dit voorstel van de Partij voor de Dieren.

De toeristische koetsen nemen ‘te veel ruimte in het verkeer in, zijn niet bevorderlijk voor het welzijn van de paarden en daarbij vormen ze een gevaar voor de openbare veiligheid’, staat in het initiatiefvoorstel ‘Ban de paardenkoets uit Amsterdam’ van PvdD-raadslid Johnas van Lammeren. Hij verwijst onder meer naar een incident op de Dam in 2016, toen een paard op hol sloeg en de koets omver trok.

Zonnesteek en hoefontstekingen

De standplaats bij het Paleis op de Dam is vooral een probleem voor de dierenpartij, omdat het er in de zomer erg warm kan worden. ‘Zelfs op de heetste dagen van 2017 stonden de paarden in de volle zon op de Dam te wachten op klanten’, aldus Van Lammeren, die verwijst naar een blog op Animals Rights.

De hoge temperaturen zouden de paarden een zonnesteek kunnen bezorgen en bovendien zou het lopen op de harde ondergrond debet zijn aan hoefontstekingen. Het is Van Lammeren verder een doorn in het oog dat er formeel geen welzijnsrichtlijnen zijn voor de koetspaarden.

‘Verkiezinggstunt’ PvdD geslaagd

Vorige week berichtten we nog over de ‘verkiezingsstunt van de Partij voor de Dieren‘. Hierin komen de PvdD en een exploitant van de paardenkoetsen aan het woord. Hoewel de dieren niks tekort komen en er vorig jaar een positief rapport over hun welzijn is opgemaakt, ‘scoort’ de PvdD nu toch met haar voorstel. ‘We zijn onze standplaats kwijt, maar zullen op een andere manier koetsentochten in de binnenstad aanbieden’, liet stadskoetsier Rikkelman weten.

volkskrant.nl / Hippos-Mensport

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Reacties